Най-близкият турски град до България - Едирне, който наричаме Одрин,

...
Най-близкият турски град до България - Едирне, който наричаме Одрин,
Коментари Харесай

На празник при комшиите в Одрин

Най-близкият турски град до България - Едирне, който назоваваме Одрин, нормално е във фокуса на шопинг туризма. Всеки петък и събота там има пазарен ден и се посещава от стотици българи. Пазаруването е преференциално поради евтините хранителни артикули, облекла, обувки, перилни препарати и други, както и поради курса на турската лира, който варира сред 38 и 42 стотинки за лев.

Градът обаче се слави като перлата на археологическото и културно-историческото завещание на Турция, което безусловно би трябвало да се види. По думите на Ахмет Хаджъоглу, шеф в Дирекция „ Култура и туризъм “ към регионалната администрация на Едирне, градът е на второ място в Европа, след Флоренция, по брой артефакти на квадратен метър. Навръх ромския празник за началото на пролетта - Какава и празника Хъдърлез, който съответствува с нашия Гергьовден, Ахмет Хаджъоглу одобри делегация от български публицисти и сътрудници от Анадолската организация. Той даде увещание, че Одрин ще поддържа Пловдив през 2019 година като Европейска столица на културата. Обмисля се и проект за съдействие сред двата града в региона на културно-туристическия продан. Преди това гилдията гостува на кмета на огромна община Едирне - Реджеп Гюркан, и на регионалния шеф Гюнай Йоздемир. Медийната аудиенция се провежда от генералния консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани.

За празниците Какава и Хъдърлез на 5 и 6 май в града бе същинско стълпотворение от националности. Отскоро фестивалите са в книгата на ЮНЕСКО като нематериално културно-историческо завещание. Интересът към тях е толкоз огромен, че няколко месеца преди този момент всички хотели в Одрин и близките селища били резервирани. Какава произлиза от Египет, а ромите го свързват с чудотворни събития. Легендата споделя, че ромският крал господ Финго Баба и войската му били преследвани от египетски фараони. За да се спасят, те се гмурнали в Червено море. Ромите имат вяра, че на 6 май на разсъмване господ Финго Баба ще  излезе от водите на някоя река и ще извърши желанието на всеки. За задачата предната вечер се пишат стремежи, които се закачват на цъфнал шубрак. Преди изгрев-слънце се пускат във водата, а момите влизат да се къпят с вяра да срещнат добър младоженец.    

Какава се предшества от тържествено шествие по основната пешеходна улица, предвождано от локалната администрация. В него участваха също възпитаници, военни и елементарни жители, някои от които яздеха коне. Момичета, млади и възрастни дами носеха на главите си венчета от изкуствени цветя.  В късния следобяд поданици и посетители на града се стекоха към местността Сарайичи до р. Тунджа. На всяка крачка цвърчаха скари с дроб, а сладостен памук и царевица бяха в обилие. След двучасови ромски песни и кръшни кючеци бе разпален неколкометров огън. Той е знак на новото начало, идващо с пролетта, на филтриране и вяра за добра годишна продукция и благодат през актуалната година. Преди да лумне огънят, колоритно облечени момиче и момче, качени на кокили, забавляваха многочислената аудитория с танци и пантомими. Празникът продължи до мрачно с прескачане на огъня и се сля с Хъдърлез на идващия ден. 

На 6 май в православния храм „ Свети Георги “ в Одрин бе отслужена тържествена работа от енорийския духовник Александър Чъкърък. Специално за празника бяха пристигнали Старозагорският митрополит Киприян и архиепископът на Атина Йероним. Църквата, издигната през 1880 година, се изпълни с десетки миряни от Тракийските сдружения от България, водени от ръководителя Красимир Премянов. Официален посетител бе генералният ни консул в Одрин Васил Вълчев. Той заяви, че неотдавна в двора на църквата ще стартира градеж на музей, в който ще се съхраняват скъпи книги и етнографската колекция, експонирани сега на втория етаж в храма.

Забележителности безспир

От храмовете до бадемовото пюре

 Едирне е античен град, учреден през 2. век след Христа от римския император Адриан.  Първоначално е кръстен Адрианополис. През 1361 година е превзет от османските турци, а султан Мурад I сменя античното име на града с Едирне. През 1365 година той става втората столица на Османската империя след Бурса. По време на ръководството на султан Селим  II стартира градежа на джамията " Селимие ", която през днешния ден е знак на града. Важна историческа съкровищница на града е и джамията " Беязид II ", ситуирана на брега на р. Тунджа. Там се е намирала постройката за щедрост, здравно учебно заведение,  болница, поликлиника и склад за медикаменти, а комплексът по-късно е трансфорат в Музей на здравето. Сред по-известните джамии, които би трябвало да се посетят, са Ески джамия, известна с калиграфските си надписи, Уч Шерефели джамия, Дар-юл Хадис и други Впечатляващи са и мостовете, най-известен от които е Мостът на Фатих над река Тунджа. Намира се сред Кулата на правораздаването и Желязната врата в местността Сарайичи.

Едирне е пример на етническа и религиозна приемливост. Освен храма „ Свети Георги “, там се намира и църквата „ Св. св. Константин и Елена “. Изградена е също синагога, която неотдавна е реставрирана със средства на локалната община, има и католическа катедрала.  Със средства на община Одрин се поддържат и старите български гробища.

Невъзможно е в една обява да се изброят всички забележителности на Одрин. Местните обаче споделят: Ако дойдете в Едирне, не се връщайте, без да посетите джамията " Селимие ", комплекса " Беязид II ", джамията с трите галерии и Али паша капалъ чаршията. Без да видите Музеите на здравето и на Балканската война, без да видите Сарос, Калеичи, Сарайичи и Караагач. Без да се нахраните на брега на Марица и да опитате от общоизвестния пържен дроб на Едирне. Без да купите бадемово пюре, плодов сапун и бяло сирене. Без да присъствате в края на месец юни в културната стратегия и мазните битки в Къркпънар.

Подробности от срещите с кмета и регионалния шеф на Одрин в приложение " Бизнес " в понеделник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР