Най-бавният прираст на населението на Китай от десетилетия насам може

...
Най-бавният прираст на населението на Китай от десетилетия насам може
Коментари Харесай

Китай - с най-бавния прираст на населението от десетилетия насам

Най-бавният приръст на популацията на Китай от десетилетия насам може да бъде усетен по-тежко оттатък границите на страната, в сравнение с в нея. Икономиката на Китай ще продължава да пораства и приходите могат да продължат да се покачват, само че с по-бавни темпове. Останалата част от света обаче ще би трябвало да се приспособи към непрекъснато по-бавна световна агресия и вероятността за бъдещо намаляване на дефлационния напън. Ролята на Китай като безграничен източник на евтина работна ръка, понижаваща цените на всичко - от съдомиялни до детски играчки, също може да избледнее, написа Даниел Мос за Bloomberg.

Провежданото един път на 10 години броене на популацията от Пекин демонстрира, че предходната година в Китай е имало 1,412 милиарда души. Средният годишен напредък от 0,53% през последното десетилетие е най-бавен от 1953 година насам. Дългогодишните трендове са даже по-изразени: популацията в трудоспособна възраст се намалява до 63,4% по отношение на над 70% преди десетилетие, до момента в който делът на жителите на възраст на 60 и повече години се покачва. Над половината от жителите на Китай към този момент обитават градовете.

Въпреки че е допустимо жителите на Китай да намалеят в допълнение след няколко години, това не значи, че се задава рецесия. Някои от най-богатите стопански системи в света се борят с намаляващото население, в това число Япония и Южна Корея, която регистира първи спад през 2020 година Сингапур регистрира първия спад на популацията от 2003 година насам през предходната година. Въпреки това тези народи разполагат с първокласни инфраструктури, положителни учебни заведения, високи стандарти на живот и имат лична ниша във веригите на доставка, което им дава късмет за дълготраен разцвет.

Китай не трябва да се притеснява за комерсиалната си жизненост единствено поради бавния приръст на популацията. В последна сметка това е релативно постоянно срещан модел на икономическо развиване: виталният стандарт се покачва, хората отдават повече време на образованието си, подписват брак по-късно, борят се с по-скъпи разноски за живот и желаят да харчат повече за децата, които имат, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Последствията за останалата част от света обаче може да са по-значителни. Китай беше моторът зад растежа на световния вътрешен артикул през последните няколко десетилетия, изключително след финансовата рецесия от 2007-2009 година Икономиката на страната пораства със междинен годишен темо от към 8% от 2000 година насам. Междувременно растежът на американската стопанска система за същия интервал е в размер на под 2% на година.

Китай ще способства с над една пета за общия напредък на международната стопанска система в петте години до 2026 година, сочат калкулации на Bloomberg на база на прогнозите на Международния валутен фонд от април. Съединени американски щати ще генерират към 14,8% през този интервал, до момента в който Индия и Япония - надлежно 8,4 и 3,5%. Слабият приръст на популацията - или изявен спад, евентуално ще значи по-бавна агресия като цяло, даже Брутният вътрешен продукт на глава от популацията да продължава да нараства.

Тема за разискване е и непрекъснато ниската инфлация, която централните банки в началото приветстваха, само че в този момент се трансформира в мотив за паника. Превръщането на Китай в работилницата на света и водещ относител значително отразява способността на страната да предлага релативно евтина ръботна ръка на мултинационалните компании и техните снабдители. Страната се оказа съществена мощ за задържането на цените на стоките непроменени в Европа и Съединени американски щати. Предимствата на тази епоха обаче може би към този момент отминаха.

Новините не са напълно неприятни. Китайският модел, който към този момент няма да е основан на евтина ръботна ръка, изпомпваща преференциални артикули, ще подкопае един от реквизитите, които поддържат инфлацията ниска. Междувременно разходка в парковете, нощните заведения и комерсиалните центрове в Токио преди пандемията сподели, че намаляващото население може да е доста витално. Съединени американски щати записаха втория най-бавен ритъм на приръст на популацията в историята през предишното десетилетие - 7,4% - малко над регистрираните 7,3% по време на Голямата меланхолия, само че животът продължава.

Ако Китай се стреми към икономическо водачество, ето по какъв начин ще наподобява то. Слабите демографски данни са част от договорката.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР