Най-бързият и стръмен фуникулер в света заработи тази зима между

...
Най-бързият и стръмен фуникулер в света заработи тази зима между
Коментари Харесай

Триумф на инженерното проектиране: Най-бързият фуникулер заработи в швейцарските Алпи

Най-бързият и стръмен фуникулер в света проработи тази зима сред град Швиц и планинския ски-курорт Щос в центъра на Швейцария.

Неговото основаване се смята за успех на актуалното инженерно планиране. Изграждането му траяло 14 година, а цената му възлиза на 52 млн швейцарски франка (53 млн долара).

Фуникулерите са публикуван метод за напредване в Швейцария, изключително в планинските ски-курорти и в хълмисти селища.

Влакът с име Stoosbahn (влакът на Щос) за време от 4 минути преодолява разстояние от 1720 м, издигайки се на височина 743 м. В някои сектори на пътя той се движи на практика покрай отвесно под ъгъл 48 градуса (74%). Скоростта му доближава до 10 м/сек (36 км/час).

Stoosbahn се състои от два влака свързани с въжета, които се издигат и отпускат по едно и също време, срещат се по средата на пътя. Така те взаимно се „ уравновесяват” и за придвижването им е нужна относително малко сила.



Всеки трен съставлява четири свързани кабини, напомнящи огромни транспарантни бъчви, всяка от които може да транспортира по 34 души (1500 души за час).





Вагоните са по този начин конструирани, че подът автоматизирано се хоризонтира, без значение от наклона на пътя. В противоположен случай пасажерите не биха могли да пътуват, без да паднат.



Влакът минава през три тунела и по два моста, като излиза на повърхността в заснежените Алпи.



Първи на новия трен се повозили жителите на Щос.





Редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР