Най-атрактивни за бизнеса в България са конкурентните разходи за правене

...
Най-атрактивни за бизнеса в България са конкурентните разходи за правене
Коментари Харесай

България остава сред най-неконкурентните икономики в Европа

Най-атрактивни за бизнеса в България са конкурентните разноски за правене на бизнес (Cost competitiveness), квалифицирани фрагменти, конкурентен данъчен режим, динамика на стопанската система и високо просветително равнище.

© Надежда Чипева Липса на мощна правосъдна система и надзор върху корупцията, все по-ограничен достъп до квалифицирана работна ръка и по-бавни от нужното структурни промени за присъединение към ERM II и банковия съюз. Това са част от провокациите пред България през 2019 година съгласно швейцарския Институт за развиване на ръководството (IMD), който за поредна година изготвя своя световна ранглиста за конкурентоспособност.

Тазгодишното издание проучва индикаторите на 63 стопански системи като България остава, сходно на предходната година, на 48 позиция. В съпоставяне с 2015 година страната бележи прогрес (когато е на 55 място), нo ce влoшaвa в cpaвнeниe c 2009 година, ĸoгaтo e билa нa 38-a пoзиция. Tака българската стопанска система остава една от най-неконкурентните в Европа. Оценката е на база разбор на няколко сфери – показване на стопанската система на съответната страна, резултатност на държавното ръководство и на бизнеса, инфраструктура. Български сътрудник на IMD за класацията e Центърът за проучване на демокрацията (ЦИД).
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Конкурентни цени и непоклатимост

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък България е най-конкурентна по индикатора ценово ниво, следван от фискалната непоклатимост на страната и данъчната й система, въпреки и трите индикатора да се утежняват по отношение на 2018 година Най-малко точки страната получава във връзка с пазар на труда и на мениджърски практики. Сериозно предизвикателство пред развиването на българската стопанска система остават обществени услуги като успеваемост на инфраструктурата, качеството на образованието и достъпа до здравни услуги.

От ЦИД показват, че дълготрайните фактори на конкурентоспособността на българската стопанска система остават в застой. И това надали ще се промени в идващите години, в случай че няма основна промяна в политиките на българското държавно управление и бизнес водачи. В класацията България е сред Унгария (47) и Румъния (49 ), които резервират местата си непроменени по отношение на предходната година.

В проучването е включенo и допитване до мениджъри на междинни и високи позиции в компании, опериращи съответната страна. Идеята е те да посочат 5 фактора, които съгласно тях са основни за атрактивността на стопанската система от позиция на бизнеса. За България като такива са избрани конкурентните разноски за правене на бизнес (Cost competitiveness), квалифицирани фрагменти, конкурентен данъчен режим, динамика на стопанската система и високо просветително равнище.

Сингапур измества Съединени американски щати

В световната ранглиста Сингапур се изкачва с две позиции и застава отпред като сменя мястото си със Съединени американски щати. Второ място продължава да държи Хонконг, а за първи път в топ пет влизат Обединените арабски емирства. Като цяло от IMD показват, че Европа леко губи конкурентоспособност, до момента в който района на Южна Азия и Тихия океан дърпа напред.

Конкурентоспособността дефинира по какъв начин обособените страни, районите и компании ръководят своите запаси по този начин, че да реализират дълготраен напредък, да основават работни места и да покачат на благосъстоянието си, показват от IMD. Затова и съгласно икономистите от центъра курентоспособността е метод за реализиране на прогрес, който не води до спечелили и губещи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР