Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно

...
Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно
Коментари Харесай

СПИН: Източна Европа е по-зле от Африка

Навсякъде по света понижават новите случаи на СПИН. С едно само изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна заболяването се популяризира толкоз бързо, че специалистите са шокирани и приказват за „ зараза “.
Силвия Урбан от организацията „ Германска помощ за болните от СПИН “ приказва за " злополука ": през 2016 година повече от 100.000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3 200, т.е. към 30 пъти по-малко в сравнение с в Русия. Освен това в света прогресивно понижават случаите на нови болести от СПИН - от 2000 година насам броят им е понижен с 1/3, а смъртните случаи са намалели на половина. С едно само изключение - Източна Европа.
Преследвани и дискриминирани
Силвия Урбан напомня, че разпространяването на вируса ХИВ може да бъде лимитирано дейно посредством по-силна превантивна отбрана и пробните тествания на нови лекарствени схеми. В Русия обаче нещата са по-различни, споделя тя и разяснява: " Там хората от така наречен рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите " секс " и " хомосексуалност " са табуизирани. Средствата за битка с вируса на СПИН са лимитирани, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от страната. А таман неправителственият бранш играе основна роля за предварителната защита на заболяването, демонстрира да вземем за пример немският опит “, изяснява Урбан.
" Можем доста да научим от Германия, уверен е също и ръководителят на съветския Федерален център за битка със СПИН Вадим Покровский. Той показва, че приемането на опиати си остава главният метод за разпространяване на вируса ХИВ в Русия. И тъй като доста от наркоманите са хетеросексуални мъже, те заплашват и своите партньорки, споделя специалистът. По негова информация, сред 3 и 4 % от съветските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.
В групата на наркоманите инфектиран е всеки пети, а измежду хомосексуалните - всеки десети. " Хомофобията, отрицателното отношение към наркозависимите и неуреденият юридически статут на проститутките водят до това, че Русия не съумява да организира и половината от превантивните дейности и ограничения, които са по силите на множеството други страни в света ", споделя още Покровский. Той прибавя, че религиозността на руснаците в последните години се е засилила неведнъж. Тази набожност от време на време се изразявала в последна консервативност, която опонира на развиването на модерното общество.
Идеологията против науката
В Източна Европа записваме зараза освен от ХИВ, само че също и зараза от дискриминация, полова ненавист и ксенофобия, споделя заместник-директорът на организацията UNAIDS Луиз Лурес. " СПИН се популяризира най-бързо там, където хората биват дискриминирани ", споделя той. Лурес твърди, че в Източна Европа ситуацията през днешния ден е по-тежко даже от това в Африка. " Ако страните от района не намерят бързо средства за прекъсване на разпространяването на вируса на СПИН, след време ще бъдат нужни доста повече пари и старания ", предизвестява специалистът.
Според Раминта Стуйкайте, съветничка на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Източна Европа по въпросите на заболяването СПИН, климатът в Русия за предварителна защита на болестта е изцяло " токсичен ". " Но рано или късно научните причини ще натежат над идеологическите съображения ", уверена е тя.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР