Навремето Грозни беше изравнен със земята, преди руските части да

...
Навремето Грозни беше изравнен със земята, преди руските части да
Коментари Харесай

Битката за Киев: ще се повтори ли Грозни


Навремето Грозни беше подравнен със земята, преди съветските елементи да завладяват града. В украинската столица в този момент се притесняват от повтаряне на страшния сюжет. Ще се трансформира ли Киев във второ Грозни?

Разрушеният Грозни след втората чеченска война

През 2004 година Владимир Путин беше признал, че Грозни наподобява " просто извънредно ". След две войни градът беше съвсем напълно опустошен от съветските войски, а този сюжет в този момент е допустимо да се повтори и при настъплението против Киев и Харков в Украйна, допускат наблюдаващи. А може би и освен там.

По време на през 1994/1995 съветската войска наложи блокада и седмици наред обстрелва града с артилерия и самолети. Предполага се, че тогава са починали 25 000 души. През (от средата на 1999) градът още веднъж беше подложен на мощен обстрел с артилерия и от въздуха, а при започване на 2000 година съветските войски го превзеха. През 2002-а Организация на обединените нации назова Грозни „ най-разрушеният град в света “.

Германският специалист по проблемите на Кавказ Уве Халбех споделя, че двете войни в Чечения вероятно са лишили живота на към 200 000 души. В този смисъл той ги назовава „ най-ужасяващите насилия в постсъветското пространство “.

Това ли го чака Киев в този момент?
Редакцията предлага
Руската войска цели най-много да предотврати воденето на дълга война и борби из градовете, тъй като се видя, че изключително по време на първата Чеченска война съветските военни са мощно уязвими, когато против тях се употребяват партизански тактики. Същото си пролича и във. Затова съветската войска разчита на друго. Виенският боен специалист Франц-Стефан Гади споделя, че съветските въоръжени сили са на първо място артилерийски и руснаците залагат на „ огнева мощност “, която дружно с въздушни набези и солидни бомбардировки да сплаши популацията и да проправи пътя на личните войски. Тази „ фронтална и брутална тактичност “ ще си проличи и в Киев, притеснява се Гади.

По време на през 2008 си пролича и друга уязвимост на съветската войска – липса на сигурност в връзките и слаба съгласуваност на дейностите сред обособените бойни елементи. Някои военни специалисти с изненада съзират същите недостатъци и в този момент в Украйна. О.з генералът от НАТО Ханс-Лотар Домрьозе с изненада установи, че началото на съветските военни дейности в Украйна е било зле координирано и е липсвало единодушие сред обособените войскови елементи.

Сходно е мнението на специалиста Гади, който споделя, че съветската войска явно не се е поучила от предходните си недостатъци, изключително във връзка с воденето на война в градски условия. Затова той допуска, че и в Киев руснаците ще приложат своята брутална тактичност и разказва следния вероятен сюжет: „ Около града може да бъде формиран пръстен на блокада, а по-късно популацията да бъде сплашено с точно ориентирани бомбардировки и артилерийска пукотевица. На тях след това ще им се даде късмет да изоставен града през контрактуваните филантропични коридори и да бъдат избегнати сраженията в градска среда. "

Експертите са единомислещи, че съветското военно управление ще се стреми непременно да избегне уличните боеве – освен поради изброените дефицити, само че и заради. А воденето на партизанска война дава стратегическо преимущество на защитата, даже и да е формирана от напълно неопитни бойци.

Елемент от психическата война?

Опитът демонстрира, че атакуващата войска би трябвало да разполага с до 5 бойци против един бранител, а в град като Киев нужното съответствие може даже да е 10 против 1. „ Подобен брой бойци Русия просто няма разполагаем “, установи Гади.

А това прави алтернативата за нападателите още по-голяма. Може би по тази причина още от първите дни на войната се носи слухът, че съветската войска има желание да вкара в багра против украинците и чеченски бойци. Те са считани за изключително безскрупулни.

Френският специалист по проблемите на Русия и Кавказкия район Жан-Франсоа Рател счита сходни клюки за безпочвени и вижда в тях детайл на психическата война. Става дума за това „ украинците да повярват, че това, което стана в Чечения, ще се случи и в Украйна: че тези непознати бойци ще, убиват и изнасилват “, споделя специалистът от сп. " Foreign Policy ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР