Навръх Цветница ДГС Варна даде начало на Седмицата на гората,

...
Навръх Цветница ДГС Варна даде начало на Седмицата на гората,
Коментари Харесай

ДГС „Варна” даде начало на Седмицата на гората със залесяването на 1000 фиданки

Навръх Цветница ДГС „ Варна ” даде начало на Седмицата на гората, като провежда засаждането на 1000 церови фиданки в землището на град Аксаково.

В залесяването, което се организира в неделното утро, се включи екип от Центъра за специализация и професионална подготовка по пожарна сигурност и избавяне - гр. Варна при Академията на Министерство на вътрешните работи. Сред доброволците имаше също възпитаници от IV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио – Кюри ” и стажант от Лесотехническия университет.

„ Традиционният празник на лесовъдската гилдия се отбелязва за 94-ти път. Тази година ДГС „ Варна ” започва Седмицата на гората на един от светлите християнски празници, обвързван с пролетта и зараждащия се в природата нов живот ”, разяснява шефът на горското стопанство инж. Иван Иванов. Той добави, че взаимната самодейност на стопанството, което е част от Североизточно държавно дружество, на РДГ-Варна и огнеборците е знак за положителното междуинституционално взаимоотношение при опазването на зеленото благосъстояние.

„ Предизвикателствата, пред които ни изправят горските пожари, изискват да бъдем един до друг в сложните обстановки. Радвам се, че сме дружно и през днешния ден, когато засаждаме нова гора ”, посочи инж. Иванов във връзка присъединяване на курсистите от пожарникарското учебно заведение. Той изрече специфична признателност и към учениците.

„ Високо ценим съпричастността на младежите към идеята, тъй като това е гаранция, че и идващите генерации ще обичат и пазят природата. Стараем се да им предаваме своите познания и умения за грижите, които изисква гората ”, сподели още шефът на ДГС „ Варна ”.

До края на годината горските и ловни стопанства на територията на Варненска област плануват залесяването на 219 дка. На повърхност от 7925 дка ще се подхващат лесокултурни действия за естественото обновяване на горите – най-ефективният метод за запазване и развиване на скъпия и резистентен генетичен фонд на локалните типове.

През 2018 година следва да бъде подкрепят растежът на млади насаждения на повърхност от 1128 дка, а на други 35 дка ще се извърши попълване на култури. За да се основат условия за подмладяването на горите, на територия от общо 4813 дка ще се разчисти храстовата растителност, с която са обрасли дървесните насаждения. По данни СИДП стопанствата във Варненска област възнамеряват и поддръжката на общо 17 км минерализовани линии, които имат значима роля за локализирането и бързото потушаване на горските пожари.

Поредица от начинания ще съпътства Седмицата на гората, която тази година минава под мотото „ Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа “. В морската столица тя ще бъде маркирана в партньорство с Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Николай Хайтов ”. Ученици от учебното заведение са изработили къщички за птици, които ще бъдат сложени на дървета в дворовете на детски и обществени заведения, където през идната седмица чиновници на ДГС „ Варна ” ще засадят фиданки.

Утре е Ден на отворените порти в стопанството, а от 11 ч. следва залесяване в Дневния център за деца и младежи с увреждания „ Св. Йоан Златоуст “. В събитията, отдадени на Седмицата на гората, ще се включат и пенсионирани чиновници в горския бранш, а след ученическата почивка, на 12 април в Природен парк „ Златни пясъци ” ще се провежда националната самодейност „ Лесовъд за един ден ”, която към този момент се утвърди като традиция и оказва помощ децата да се срещат с процесите в гората и с лесовъдските действия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР