Навръх Игнажден коледари огласиха с песни и наричания за здраве

...
Навръх Игнажден коледари огласиха с песни и наричания за здраве
Коментари Харесай

Навръх Игнажден коледари наричаха за здраве в община Варна

Навръх Игнажден коледари огласиха с песни и наричания за здраве и благоденствие постройката на община Варна. Народният бит стартира с песни и танци, а речитативите и благословиите за сполучлива и здрава година, бяха изпълнени от лидера на дружината - така наречен станеник.

Домакин на срещата бе кметът Иван Портних, който посрещна гостите с менче вино, погача и пара. На тържеството участваха и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, Коста Базитов - зам.-кмет, Лилия Христова - шеф на дирекция „ Образование и юношески действия “, Антония Йовчева - шеф на дирекция „ Култура и духовно развиване “, Таня Василева - шеф на дирекция „ Социални действия “, шефове и учители от учебни заведения и детски градини.

„ Скъпи коледари, уважаеми дами и господа, другари, на Игнажден е доста значимо положителни хора да влязат в домовете ни. Затова съм благополучен, че през днешния ден, точно на празника, полазници в общината станаха момчетата от ансамбъла на Икономическия университет във Варна. Нека им благодарим, че ни заредиха с добра сила и доста въодушевление. Дано идната 2019 година да бъде здрава, сполучлива и щастлива. Светли и спокойни празници на всички! “, пожела кметът Иван Портних.

Игнажден е ден, в който се уважава паметта на свети Игнатий Богоносец, празнувана на 20-ти декември. Обикновено с Игнажден стартират коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се счита за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят „ полазване “. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде идната година. Ако полазникът е добър човек, то и в дома през цялата година ще има благополучие и триумф във всичко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР