Навлизането на еврото на Балканите ще донесе икономически, политически и

...
Навлизането на еврото на Балканите ще донесе икономически, политически и
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Еврото ще донесе икономически и политически ползи на Балканите

Навлизането на еврото на Балканите ще донесе стопански, политически и геополитически изгоди освен за региона, само че и за целия Европейски съюз. Това съобщи ръководителят на Комисията по въпросите на Европейски Съюз Драгомир Стойнев по време на видеоконферентната среща на ръководителите на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз.

" Еврото и общата парична политика са стратегически триумф на европейския план. Кризата, в която действат стопанските системи сега, щеше да има съществени последствия за държавите-членки без стабилизиращия резултат на единната валута. Еврото има и позитивен резултат за опазване на политическата непоклатимост в Евросъюза. Международните позиции на еврото се резервираха постоянни, то е аварийна валута и валута, с която се емитира дълг и се правят търговски разплащания ", сподели Стойнев, представен от пресцентъра на Народното събрание.

Централна тематика на полемиката бяха достиженията и бъдещето на еврото, което през 2022 година отбелязва своята 20-годишнина като единна европейска валута. В срещата се включи и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Драгомир Стойнев съобщи, че еврото не е просто монета, а и притежател на правилата и полезностите на демократична Европа. В тази вероятност той вижда и ролята на единната валута в по-нататъшното положително развиване на района на Балканите. " България и Хърватия следват стратегическата си цел за участие към еврозоната ", напомни той.

В рамките на конференцията бяха разисквани достиженията и бъдещето на еврото като единна европейска валута. Целта е Европейски Съюз да бъде по-близо до жителите при вземането на решения. Всички участници се сплотиха към тезата, че би трябвало да има доста повече разговор при правенето на европейските политики, както и да се ускори присъединяване на националните парламенти в законодателните начинания на Европейския парламент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР