Навлизаме в света на дигитализацията и изкуствения интелект. Всъщност с

...
Навлизаме в света на дигитализацията и изкуствения интелект. Всъщност с
Коментари Харесай

Руската тайна. Светът ще трябва да осигури победата на Русия

Навлизаме в света на дигитализацията и изкуствения разсъдък. Всъщност с единия крайник към този момент сме там. Но какви закани ни носи новата действителност, ще има ли място за индивида там? Гледайки напред, означаваме: в актуалната обстановка по този начин наречената западна цивилизация ще би трябвало да обезпечи успеха на Русия. И по тази причина...

В коридорите на неотдавнашната конференция „ Пътуване в света на изкуствения разсъдък “ (AI Journey) беше направено изказване, че въвеждането на изкуствен интелект (AI/ИИ) в разнообразни браншове на съветската стопанска система може да обезпечи в допълнение нарастване на Брутният вътрешен продукт на страната с 1% през 2025 година и в този момент към този момент сме на ръба на трагично увеличение на въздействието, което ИИ ще има върху живота ни.

Въпросът за пробивите в региона на ИИ също беше обиден в речта си на тази конференция от Владимир Путин, който означи голямото значение, което това направление има за страната на фона на разгръщащото се съревнование в света.

Според него суверенитетът, сигурността и жизнеспособността на страната зависят от резултатите от работата на Русия в тази област. Държавният глава прикани за активизиране на напъните за развиване на изкуствения разсъдък.

Имаме опция да останем в челните редици на напредъка

Колумнистът Юрий Пронко разиска тази тематика в предаването " Царьград. Основен " с водещия анализатор на Mobile Research Group, специалистът по компютърна сигурност Елдар Муртазин.

Юрий Пронко: Защо този въпрос е толкоз значим, че президентът на страната взе участие в разискването му? И за какво споделяме, че животът ни може да се промени трагично под въздействието на ИИ? Освен това приказваме за това видимо в бъдеще време, само че измененията се случват тъкмо в този момент.

Елдар Муртазин : За да останеш на място, би трябвало да бягаш доста бързо – това важи както за цивилизацията, по този начин и за еволюцията. Днес логаритмите за изкуствен интелект ни разрешават да работим доста бързо и да поддържаме преимуществата, които са създадени в предходни интервали от предходни генерации. Това ни дава опция да останем на върха на напредъка.

Ще дам един елементарен образец. Можем да построим цех, където да се създава захар, чувалите се броят. В голяма фабрика това може да се направи от хора или даже от автоматизирана машина, само че по-ясно, по-добре.

В същото време той ще освободи десетки хора от толкоз монотонна работа. Автоматизацията на производството е нашето всичко. И би трябвало да разчитаме оптимално на такива технологии, с цел да могат хората да вършат нещо забавно.

- Добре, казвате, че е освобождение. На огромен брой хора. Но няма ли да се надигнем пред обстановка, в която всеобщата безработица да стане действителност и хората ще би трябвало да заплащат в допълнение, с цел да работят нещо друго?



ЕЛДАР МУРТАЗИН:    „ ДНЕС АЛГОРИТМИТЕ ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ НИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА РАБОТИМ МНОГО БЪРЗО И ДА ПОДДЪРЖАМЕ ПРЕДИМСТВАТА, ПРИДОБИТИ В ПРЕДИШНИ ПЕРИОДИ ОТ ПРЕДИШНИ ПОКОЛЕНИЯ. “ СНИМКА: ЦАРГРАД

- Мисля, че няма да останем без работа, има я доста - що се касае за живота ни, по този начин и за живота на децата ни. Същността на тази работа ще се промени, към този момент няма да е единствено секторът на услугите, ще бъдат световни промени и преструктуриране в икономическата сфера.

Роботите си остават много скъпи артикули. И по образеца на Китай, където има доста високотехнологични производства, виждаме, че множеството от тях включват труда на елементарните служащи.

И тук е належащо да се откри компромис, при който да не отстраняваме човек от производството, а да създадем работата му по-ефективна. Защото това е най-важното нещо през днешния ден - да се усили продуктивността на съответен човек, промишленост и да се получи повече продукция.

Но това ще провокира двусмислена реакция – несигурността провокира безпокойствие.

– Страховете се появиха от появяването на стана. Спомняме си лудитското придвижване във Англия при започване на 19 век. Днес има придвижване на " неолудитите ", които желаят да се върнат към пасторала.

Но би трябвало ясно да разберем, че в този момент сме изправени пред доста необикновени провокации - изменението на климата, свързаната с това безработица, естествени бедствия и така нататък И с дребна продуктивност няма да можем да се оправим с всичко това, в следствие къщата на нашата цивилизация ще се срути.

Русия ли имате поради или човечеството като цяло?

- Човечеството като цяло. Ако приказваме съответно за Русия, тогава би трябвало да помним, че живеем в извънредно нападателна среда, тъй че би трябвало да бъдем с порядък по-добри от всички останали, взети дружно. И за това би трябвало да работите интензивно.

Пречупвайки нас, те се пречупиха по пътя

Най-добрите ли сме съгласно вас? В края на краищата, в случай че в този момент излезем на улицата и създадем изследване, тогава, релативно казано, всеки втори ще ни каже, че Русия е изостанала страна, че няма диверсифицирана стопанска система, че всички високи технологии получаваме от зад хълма, че сме доста подвластни от едни и същи чипове и така нататък

– Разбира се, доста години са ни набивали в главите, че нищо не можем, не сме способни на нищо. Това е доста комфортна позиция за противоположната страна.

- Не е ли по този начин?

- Това не е правилно. Ако погледнем обстоятелствата, Русия постоянно е била измежду 5-10 страни, които са основни за нашия свят. Днес Русия в действителност се изправя против половината развъртян свят и се съпротивлява сполучливо.

Те споделиха, че могат да разбият Русия за няколко седмици, само че не съумяха. Освен това, до момента в който ни разбиваха, те се разрушиха по пътя.

Вижте рецесията, която стартира в същата Америка - търговците на дребно за Коледа се готвят за всеобща кражба. Етикетите за сигурност към този момент са окачени на евтини артикули. Кражбите, грабежите стигнаха до немислимо равнище, тъй като хората просто нямат пари.

- Наистина, това се случва във Англия. Наскоро всички английски медии писаха, че етикетите за сигурност се появяват даже на кутиите с мляко. Никога не сме виждали нещо сходно в Русия.

Не мисля, че ще забележим такова нещо. Но сегашната обстановка е доста сложна за целия свят, за жалост. Това не е просто международна рецесия. Това е рецесия, която преразпределя бъдещето на човечеството в дословния смисъл.

Можете да ме смятате за пропагандист, само че аз откровено имам вяра, че в случай че Русия не издържи на тази обстановка, тогава ще стартират проблеми за всички по целия свят, тъй като ние ще се задушим.

Трябва да разберем кои сме, накъде отиваме и какво желаеме.

- А като технологии, като бройка, просвета, не сме ли стигнали доста в интеграцията? Написах в канала си в телеграм: " Тренирам във фитнес зала, която има британско име. Тази зала се намира в търговски и развлекателен център, който също има британско име. Ако вие и аз напуснем този мол, ще забележим клуб в развой на създаване къща с британско име. Срещу кафене с британско име. И единствено едно заведение, което в този момент продава рулца с кюфтета на съветски, на този декор наподобява съвсем патриотично. Написах това някак с комизъм, само че в действителност напълно съществено. Ситуацията ни отиде прекомерно надалеч. Не е ли по този начин?

- Да и не. Вярвам, че би трябвало да вземем най-хубавото от целия свят и не би трябвало да се опасяваме. Но в това време постоянно се сюрпризирам, когато видя британски думи, написани на съветски. Например, реклама за един от бургерите " Ван лов, ван прайс ".

На съветски това звучи извънредно необичайно и не е доста ясно към кого се обръщат. Това също приказва за консолидираното на някои западни ценностни системи в нашата тъкан на битието.

Но ми се коства, че имаме потребност от нашата елементарна идеология. Трябва да разберем кои сме, накъде отиваме, какво желаеме. И в случай че болшинството от хората имат това схващане, каквото и да вършат от другата страна, няма значение.

Пропастта като такава и възбраните - те не работят, пропастта не е нужна. Нека целият свят е отворен. Ние не сме затворени от света. Сега този свят се пробва да ни ограничи.

Те се пробват да ни лимитират с нашата истина в рамките на страната ни и са гневни, че продължаваме да пътуваме по света. Не толкоз постоянно, само че въпреки всичко. И ние имаме опция да кажем какво в действителност се случва с нас. Че не гладуваме, добре си вървим. Ток има, работа има...

- Ние не слагаме етикети за сигурност на млякото.

- И за мнозина е потрес. Защото виждат по какъв начин живеят хората в Русия и по какъв начин живеят самите те. Започват да съпоставят. Не споделям, че при нас всичко е наред, несъмнено, не е по този начин. Но не е толкоз неприятно, колкото го показват на Запад.

Когато споделят, че нямаме народна власт, нямаме независимост на словото, не е правилно. В нашата страна всеки човек може да изрази своята позиция, за разлика от голям брой страни, където някои тематики са табу, забрани. Отваряш си устата - безусловно те пращат в пандиза.

Ние не сме догонваща страна, ние откриваме идеология на справедливостта

- Или са подложени на най-тежка спънка, да. И тези тематики са добре известни. Елдар, и в случай че всичко това се пречупи от позиция на развиването на изкуствения разсъдък. Можем ли да създадем нещо, което да ни разреши не да наваксаме, а да вземем и изведем развиването на страната на радикално друго равнище? Да си в ролята на наваксващ не е доста прелестно, разбираш ли.

- Това е огромна политическа игра, която се води по целия свят. Русия е един от главните участници в него, тя преразпределя освен стопанската система, само че и идеологията.

В света има търсене на правдивост, на почтеност. И през последните 10 години Русия отговори на тези претенции по-добре от други страни. Това се вижда и от визията за страната ни.

Сега не сме догонваща страна, ние оказваме помощ за одобряването на идеологията на справедливостта. Дори във връзка с технологиите.

Как американците възприемат технологиите? За тях това е силата на чиповете, компютрите и така нататък Но тази власт без идеология и философия нищо не взема решение. Нашите философи, нашите учени, те са доста по-силни като човещина и метод.

И си проличава във всичко. Ако погледнем систематизирания вид съветски човек, без да имаме поради националността, изглеждаме напълно разнообразни. И това е нашето обществено ДНК и ни разрешава да създадем пробив.

- Тоест, приказваме за човечеството, обсъждайки тематиката за изкуствения разсъдък.

- Разбира се. И без него не може. Защото ненавиждам американския метод, частично китайския метод: " Ние ще създадем най-голямата, най-мощната машина, която ще мисли вместо нас. Ако споделя, че 10 милиона души би трябвало да бъдат унищожени, добре, тогава 10 милиона души би трябвало да бъдат унищожени. Нека си затворим очите за това. "

Но ние, руснаците, нямаме това, само че го има, изцяло съм склонен.

Обикновените хора употребяват технологията доста интензивно и даже не се замислят за това, тъй като е обикновено и комфортно. Но същите хора са доста обезпокоени от цифровизацията от позиция на приключване на информация. Много пъти сме чували за сходни прецеденти.

Ясно е, че даже потреблението на най-високите технологии в най-напредналите компании не изключва по този начин наречения човешки фактор. Когато зависещ, решил да нервира шефа си, стартира да търгува с данни. И хората имат терзания.

- Започнахте с обстоятелството, че изкуственият разсъдък в избрани промишлености ще размени всеобщото потребление на човешки труд. И доста красиво казахте: човек ще прави по-приятни неща. Но думите " безпорядък ", " приключване " - те плашат.

– Програмистите постоянно споделят, че отпадък на входа значи отпадък в изхода. Когато качвате нежелани данни в системата, няма да получите нищо положително от това. Поемата на Шекспир не е родена от отпадък.

Между другото, в случай че приказваме за Русия, тогава нашите държавни органи, спрямо комерсиалните структури, допускаха единствено незначителни течове на данни, а това в никакъв случай не се е случвало на федерално равнище.

Но световните течове постоянно се позволяват от търговски компании, които не пазят задоволително тези данни. В Русия страната влага доста пари в отбраната на персоналните данни. И най-важното е, че това е истинският избор. Ние влагаме доста в това, тъй че тези данни да не изтекат на никое място.

И последното нещо, което желая да кажа в тази връзка. Имаме доста рационален метод като страна. Ние не кършим кълновете на новото, а се опитваме да ги контролираме последователно, когато възникне в действителност огромен проблем. Така стоят нещата с данните, които изтичат от големи търговски сдружения и засягат живота безусловно на всеки човек у нас.

Създаването на аналози, а не нещо ново, в началото е неприятна концепция

- Има още една тематика, която бих желал да обсъдя с вас. Правителството прегледа съветските аналози на TikTok, Instagram * и Zoom.

За тяхното основаване ще е належащо да се провиснал спомагателни средства под формата на безплатни средства. Но специалистите се съмняват в целесъобразността на поддръжката на тези планове. От общия брой планове 65 аплайват за безплатна помощ в размер на съвсем 29 милиарда рубли. Елдар, по какъв начин ти се коства тази самодейност?

Възприемам това със песимизъм, тъй като неведнъж сме чували да се приказва за основаване на опция на добре познатия видео хостинг. Но до момента се оказва тромаво... Струва ли си да натрупате нещо сходно, не ново, да, само че сходно, съгласно вас, експерт.

- Мисля че не. Вече казахме, че не е добре да гониш. Трябва да създадем системи от ново равнище, би трябвало да погледнем по друг метод какво може да притегли хората, а не да се занимаваме с безпределно прекопирване, най-малко не за държавни пари, т.е. за нашите.

Той в никакъв случай няма да има триумф с TikTok. Трябва да създадем нещо друго. Изберете обещаващи планове. Има доста, стотици, в случай че не и хиляди. И се пробвайте да ги извършите. Защото може да бъде в действителност обещаващо. И да дублирам към този момент направеното - ами това е тривиално и никой не го интересува.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР