Навиците на харчене и като цяло отношението ви към парите

...
Навиците на харчене и като цяло отношението ви към парите
Коментари Харесай

Начинът, по който пазаруваме и харчим, разкрива емоционалните ни травми

Навиците на харчене и като цяло отношението ви към парите може да разкрие някои от най-дълбоките ни прочувствени рани. Понякога в нашето финансово държание се коренят прочувствени прекарвания, по-дълбоки, в сравнение с можем да осъзнаем, написа Tialoto.bg.

Може да размишлявате върху това и да се чудите за какво сте толкоз склонни към импулсивно харчене или за какво мисълта да ревизирате салдото на банковата си сметка ви изпълва с смут.

Как да разберете дали вашите парични привички са просто странности или са свързани с по-дълбоки прочувствени рани, които към момента не сте признали?

Психолозите разпознават 6 основни метода, по които навиците ви към парите могат да са свързани с дълбоки прочувствени контузии. Ето и кои са те:

1. Безразборно харчене за основаване на прочувствен комфорт

Един от първите признаци, по които вашите парични привички могат да бъдат свързани с прочувствени рани, е в случай че страдате от шопинг фикс идея или така наречен натрапчиво предпочитание за харчене. Може да откриете, че купувате неща, от които не се нуждаете или даже изключително не желаете, само че купувате просто поради тръпката, която изпитвате от покупката.

Това постоянно може да е симптом на възприятие на празнина или прочувствен дискомфорт, който може да е зароден в детството, когато любовта и обичта са били давани непостоянно, а материалните притежания са били употребявани като сурогат. Пазаруването може да се трансформира в метод за моментно запълване на тази празнина, бързо решение за попречване на възприятието на горест или самотност.

Ако забелязвате, че навиците ви за харчене са свързани повече с търсене на прочувствен комфорт, в сравнение с облекчаване на материални потребности, може би си коства да проучите какви неразрешени страсти може да се пробвате да успокоите. Признаването на тази връзка може да бъде първата стъпка в изцелението както на връзката ви с парите, по този начин и на прочувственото ви благоденствие.

2. Страх от харчене и прочувствена депривация

В противоположния завършек на спектъра може да се окажете прекомерно спестовни или стиснати и даже искрено да се страхувате да харчите пари, даже за най-необходими неща. Може да изпитвате възприятие на виновност всякога, когато извършите някаква покупка или да прекарате часове в чудене и агонизиране дали да купите нещо, от което в действителност се нуждаете.

Това постоянно може да се наблюдава до прочувствено лишаване, евентуално от израстване в среда, в която ресурсите са били нищожни или където сте били карани да се чувствате отговорни, че имате потребности. Може да сте усвоили концепцията, че не заслужавате потребностите ви да бъдат задоволени, което по-късно се демонстрира като боязън от харчене на пари.

Ако непрекъснато се тревожите за харчовете си и се чувствате като че ли не заслужавате това, от което се нуждаете, това може да значи по-дълбоки прочувствени рани, свързани с лишенията и самооценката. Осъзнаването на този факт може да бъде значима стъпка към излекуването на връзката ви с парите и развиването на по-здравословно възприятие за заслуженост.

3. Финансово безпокойствие и скрити несигурности

Може би непрекъснато се тревожите за парите, даже когато сте финансово постоянни. Може да проверявате банковата си сметка няколко пъти дневно или да не спите, тревожейки се за хипотетични финансови рецесии и произшествия. Ако даже когато имате постоянни приходи и спестявания, непрекъснато се тревожите за парите си, стигайки до бодърствуване, обвързвано с мислени сюжети, при които ще загубите всичко, то това може да е надълбоко обвързвано с вашата лична неустановеност и боязън от занемаряване.

Ако имате сходни паники, може би си коства да ревизирате дали се коренят в скрити несигурности или страхове от предишното ви. Разбирането на тази връзка може да бъде решаваща стъпка към облекчение на финансовото ви безпокойствие и справяне с главните прочувствени рани.

4. Финансова взаимозависимост и боязън от самостоятелност

Прекомерното разчитане на финансова поддръжка от други хора, даже когато сте в положение да се издържате сами, може да бъде различен симптом на дълбоки прочувствени рани. Това може да се прояви като отвращение за намиране на работа, некадърност за икономисване на пари или табиет непрекъснато да се вземат заеми от другари и семейство.

Може да произтича от несъразмерна финансова взаимозависимост от родителите ви или несъразмерен надзор в младите ви години. В резултат на това може да се борите със боязън от самостоятелност и да сте усвоили убеждението, че не сте в положение да се грижите сами за себе си.

Ако откриете, че непрекъснато разчитате на други за финансова поддръжка, може би си коства да проучите дали това е обвързвано със страхове по отношение на независимостта и самодостатъчността.

5. Парични секрети и позор

Друг от време на време неосезаем метод, по който прочувствените рани могат да повлияят на вашите финансови привички, е посредством секрети. Може да откриете, че криете покупки, лъжете за финансовото си положение или изпитвате непреодолимо възприятие на позор, когато обсъждате пари.

Ако усещате разстройване, в случай че другар ви забележи да броите монетите си или че пазарувате на понижения или с купони за отстъпка, то има защо да помислите. Ако погледнете обратно, може да видите, че това е обвързвано със страха ви да не бъдете съдени за финансовото си състояние. Живеем в просвета, която постоянно натъртва на това да изглеждаме „ заможни “ пред другите, даже когато едвам свързваме двата края.

Ако носите сходни секрети и позор към парите, това може да е показателно за по-дълбоки прочувствени рани, свързани със боязън от наказание или публичен напън.

6. Избягване на финансова отговорност и боязън от неуспех

И най-после, непрекъснатото отбягване на финансови отговорности е различен знак, че навиците ви в харченето може да са свързани с по-дълбоки прочувствени рани. Може да отлагате заплащането на сметки, да пренебрегвате позвъняванията на събирачи на задължения или да се чувствате претрупани от мисълта да планирате бюджет.

Ако оставяте сметките да се натрупат до последната минута и избягвате да гледате банковите си извлечения, то това е проблем.

Вероятно това е демонстрация на боязън от неуспех, обвързван с детството ви. Вероятно до момента в който сте растели, грешките ви не са били толерирани и постоянно сте били подложени на критика остро от родителите си. Така сте почнали да свързвате неуспеха със позор, а това се е популяризирало и върху финансовия ви живот.

Ако откриете, че непрекъснато избягвате финансови отговорности, може би си коства да проучите дали това се корени в боязън от неуспех или рецензия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР