Навършват се 50 години от обявяването на българското научно откритие

...
Навършват се 50 години от обявяването на българското научно откритие
Коментари Харесай

Навършват се 50 години от българското научно откритие „явление шести сърдечен тон“

Навършват се 50 години от оповестяването на българското научно изобретение на 20-и век – така наречен „ събитие шести сърдечен звук “, направено от проф. доктор Иван Митев. За него първо е обявено на 23 юли 1973 година, а публично е записано през 1979 година, сочи информация в отдел „ Справочна “ на Българската телеграфна организация (БТА).

Откритието е обвързвано с съществуването на необикновен звук, намиращ се в систолата сред първия и втория сърдечен звук. Това вижда българският кардиоревматолог проф. доктор Иван Митев, който изследва деца с непълнота на аортната клапа. След седемгодишни проучвания проф. Митев декларира създаването си в Института за изобретения и рационализации (ИНРА). Официално откритието е записано през 1979 година посредством ИНРА. На 12 март 1981 година е включено в „ Златната книга “ на българските откриватели и изобретатели. Обявено е за най-значимото българско събитие за 20-и век след анкета, извършена от Българската национална телевизия (БНТ) през 2009 година В негова чест е издадена единствената по рода си марка в света, обвързвана с кардиологията, наречена „ Шести звук “.

Пътят на откриването на шестия сърдечен звук от проф. доктор Иван Иванов Митев (1924-2006) е дълъг и комплициран. Това сподели на 29 март тази година в изявление за Българска телеграфна агенция акад. проф. доктор Ваньо Митев, който е наследник на проф. доктор Иван Митев. Интервюто беше оповестено в рубриката на Българска телеграфна агенция „ Създадено в България “.

„ Най-трудното беше да убедя себе си на първо място, че това, което виждам, е в реалност нов сърдечен звук. Не можах елементарно да превъзмогна страха да не би да съм се захванал с нещо известно. Тези преживявания мъчно могат да се предадат с думи. Те обаче са добре известни на всеки откривател “, споделя проф. доктор Иван Митев, като тези негови думи цитира в изявлението си за Българска телеграфна агенция неговият наследник акад. проф. доктор Ваньо Митев.

Интересното е, че всяка година се вършат милиони фонокардиографии в целия свят. Резултатите се разчитат от безчет лекари, доценти и професори, само че на никого до този миг не му е направило усещане, че това е обособен звук. Проф. Митев подава своето изобретение в Института за изобретения и рационализации (ИНРА) на 27 юли 1972 година На идната година той разгласява научна публикация в списание „ Педиатрия “, само че тя сякаш остава незабелязана. През май 1977 година френско кардиологично списание разгласява неговата публикация „ Шести сърдечен звук “ и доста кардиолози от разнообразни страни желаят препечатка от нея. Получава международно самопризнание! Тогава стартира дълга процедура за одобряването на този звук. Процедурата е дълга, защото юристите към Института за изобретения и рационализации споделят, че това не е откритие или модернизация, а изобретение. Тъй като досега не е имало записано българско изобретение, процедурата за регистрация била доста дълга и комплицирана, и трябвало да има неоспорими доказателства за него.
На 12 януари 1979 година ИНРА разгласява в своя бюлетин формулата на откритието на проф. Иван Митев. Предстоят още тествания, в едногодишен период могат да се оспорят доказателствата за съществуването на шестия сърдечен звук или да се появи различен кандидат, декларирал по-рано откритието си в тази област.

На 12 март 1981 година второто българско изобретение е вписано в „ Златната книга “ на ИНРА, а на създателя доктор Иван Митев е връчен диплом за изобретение в наличието на ръководителя на държавния съвет и първи секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков, описа акад. проф. доктор Ваньо Митев.

Той заяви за Българска телеграфна агенция, че в чест на откритието за шестия сърдечен звук, направено от проф. доктор Иван Митев, през 1994 година е издадена пощенската марка „ Шести сърдечен звук “, която е единствената в света, отдадена на кардиологията.
Проф. доктор Ваньо Митев изясни какво е приложението на откритието за шестия сърдечен звук и дали то оказва помощ за по-точната диагностика на сърдечните болести.

„ Какво съставлява шестият сърдечен звук? За това проф. Иван Митев има две хипотези. Първата е, че тонът има съдов генезис и поражда в резултат на вибрации при разпъване на аортата и ново стесняване в края на систолата. Втората е, че източникът на шестия сърдечен звук се намира вътре в сърцето и се дължи на вибрации, зараждащи в стената на камерата през време на сърдечната систола.

Описаният звук е регистриран при здрави и сърдечно заболели с изолирана непълнота на аортната клапа; при относително по-малък брой заболели с чиста митрална стеноза и при миокардит. При деца този звук е единствено патогенен.
Ако се забележи ясно изявен шести сърдечен звук у дете, това значи, че то има заболяване на сърцето. У здрави деца този звук се среща рядко – при към 1 % “, сподели акад. проф. доктор Ваньо Митев.

Той описа още за своя татко: „ Проф. Митев се отличаваше с извънреден слух. Долавяше със стетоскоп тонове и шумове, които други кардиолози не успяваха. По време на специализацията му във Франция през 1964 година на визитация споделя, че чува звук, на което водещият визитацията френски професор реагира пренебрежително. Д-р Митев упорства на мнението си и вбесеният французин подрежда да докарат фонокардиограф. Безпристрастният уред записва нискочестотен звук за всеобщо учудване. Оттогава ледената бариера сред френските кардиокорифеи и доктор Митев пада, и се трансформира в многогодишно другарство “.

Шестият сърдечен звук бе разгласен за българското научно достижение на 20-и век. Това е първото огромно изобретение на родната медицина. Откритието на проф. доктор Иван Митев е направено в област, която преди 20-30 години се е изследвала доста интензивно. В предишното, когато не е имало опция да се проникне непосредствено в сърцето, да се инжектира контрастна материя и да се пресъздават предсърдията, камерите и коронарните артерии, извънредно доста се е разчитало на информацията, която се получава от сърдечните тонове. Те постоянно са били една от най-изследваните области в медицината. Проучвани са още от времето на Хипократ и ползата към тях се дължи значително на обстоятелството, че с просто ухо човек може да чуе първи и втори сърдечен звук. По какъв метод се чуват повече от два тона на сърцето? С помощта на стетоскоп може да се чуе трети сърдечен звук, в някои случаи и четвърти.

Петият сърдечен звук е открит през 1951 година от френския кардиолог Кало. Този сърдечен звук не може да се чуе със стетоскоп и се записва само благодарение на фонокардиография. Шестият сърдечен звук е единственият, който е открит по време на систолата. Той е нискочестотен и също не може да се улови по различен метод, с изключение на посредством фонокардиограф, който записва сърдечните тонове. Фонокардиографът е бил необятно употребен десетилетия наред, само че сега е преместен от инвазивната кардиология.

Шестият сърдечен звук съвсем не се записва при децата, а при възрастните се среща в 15 на 100 от случаите. При някои патологични положения, като аортна инсуфициенция (недостатъчност на аортната клапа) или митрална стеноза, тонът се среща допълнително от 50 на 100 от случаите.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР