Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември -

...
Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември -
Коментари Харесай

23 години от терористичната атака над кулите близнаци в Ню Йорк

Навършват се 23 години от атентатите на 11 септември - покруса, която промени Съединените щати и света по метод, който продължава да дефинира всекидневието ни, напомня уеб сайтът Дарикнюз.

Повече от две десетилетия по-късно събитията от този ден остават надълбоко запечатани в съзнанието на нацията, защото американците се събират, с цел да си спомнят за починалите и да обмислят далечните последствия от офанзивите.

Утро на гнет и подвиг

В 8:46 ч. сутринта на 11 септември 2001 година светът, какъвто го познавахме, се промени вечно. Първият от двата отвлечени самолета се удари в Северната кула на Световния търговски център, последван от втори удар в Южната кула в 9:03 ч.

Малко по-късно различен похитен аероплан се заби в Пентагона, а четвъртият, полет 93 на United Airlines, се разруши в поле в Пенсилвания, откакто пасажерите и екипажът се бориха против похитителите.

До края на деня починаха близо 3 000 души, което трансформира случилото се в най-смъртоносната терористична офанзива в историята на Съединени американски щати.

На фона на разрухата обаче се появиха истории за извънреден подвиг. Служителите, които реагираха първи, се втурнаха към горящите кули, като доста от тях по този начин и не се върнаха.

Цивилни жители си помагаха един на различен, с цел да се спасят, а пасажерите на борда на Полет 93 пожертваха живота си, с цел да предотвратят по-нататъшни опустошения. Тези прояви на смелост са се вкоренили в националната памет като знаци на неустрашимост пред лицето на немислима заплаха.

Една преобразена нация

През идващите дни и седмици Съединените щати се озоваха в непозната територия, в която трябваше да се оправят със комбинация от тъга, боязън и увереност.

Атентатите провокираха дълбока смяна в американската външна и вътрешна политика, като сложиха началото на световната война против тероризма и доведоха до нашествията в Афганистан и Ирак.

В народен проект 11 септември промени протоколите за сигурност - от пътуването със аероплан до наблюдението - със основаването на Министерството на вътрешната сигурност и приемането на Закона за PATRIOT на Съединени американски щати.

Двадесет и три години по-късно последствията от тези решения не престават да бъдат предмет на национални и интернационалните диспути.

Военното присъединяване на Съединени американски щати в Близкия изток продължи две десетилетия, като кулминационната точка беше изтеглянето от Афганистан през 2021 година, което мнозина възприеха като последната глава от военните задължения на Америка след 11 септември.

Но за тези, които са претърпели тази ера, прочувствените и политическите последствия не престават да резонират.

Невидимата такса

Отвъд геополитическите промени, човешките жертви на 11 септември към момента се усещат остро от мнозина. Оцелелите, първите респонденти и членовете на фамилиите на жертвите не престават да живеят с физическите и прочувствените белези от този ден.

Над 2000 души, които са реагирали на офанзивите, са умряли от заболявания, свързани с излагането на токсични субстанции в региона на Ground Zero.

Фондът за обезщетение на жертвите, който беше обновен през 2011 година и продължен до 2090 година, остава избавителна линия за тези, които към момента страдат.

Съществува и въпросът за паметта. За тези, които са били прекомерно млади, с цел да си спомнят, или са родени след 2001 година, 11 септември може да наподобява като далечно историческо събитие.

Въпреки това, преподаватели, историци и институции като Мемориала и музея на 11 септември в Ню Йорк работят, с цел да подсигуряват, че уроците от този ден остават живи, даже когато времето минава.

Мемориали в цялата страна

Всяка година в цялата страна се организират церемонии в чест на починалите и проявената смелост на 11 септември. В Ню Йорк имената на жертвите още веднъж ще бъдат прочетени на Мемориала на 11 септември, до момента в който два светлинни лъча блестят в нощното небе на мястото, където в миналото са се издигали кулите близнаци.

В Пентагона ще бъдат поднесени венци в памет на починалите при офанзивата, а в Шанксвил, Пенсилвания, с минута безмълвие ще бъдат почетени героите от полет 93.

Тези празнувания обаче са се трансформирали с течение на времето. Това, което стартира като ден на печал, се трансформира и в ден за размисъл за устойчивостта на американския дух и полезностите на единение, съчувствие и увереност, които се появиха по-късно.

Поглед напред

Докато нацията отбелязва 23-тата годишнина, остават въпроси по отношение на дълготрайните последствия от 11 септември.

Възникването на нови световни закани, продължаващият спор за неприкосновеността на персоналния живот и сигурността, както и комплицираното завещание на американската интервенция в чужбина - всички те са свързани с решенията, взети в дните след атентатите.

Но за мнозина през днешния ден фокусът е освен върху това какво се е трансформирало, само че и върху това да се подсигурява, че бъдещите генерации ще схванат смисъла на този ден.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР