Наука и практикаБългари разработиха уникален метод, откриващ дори единични микроорганизмиИновативен

...
Наука и практикаБългари разработиха уникален метод, откриващ дори единични микроорганизмиИновативен
Коментари Харесай

Изследват чистотата на бирата с PCR

Наука и процедура

Българи създадоха неповторим способ, откриващ даже единични микроорганизми

Иновативен способ за проучване и надзор на микроорганизмите в бирата са създали български учени от Центъра по биология на храните (ЦБХ) със съдействието на Съюза на пивоварите в България. Молекулярнобиологичният способ за микробиологичната непорочност на пивото няма аналог в Европа и се основава на добилата известност полимеразна верижна реакция в действително време - qPCR. Разработената истинска процедура за количествено премерване на бактериалната ДНК в бирата е по-точна, по-бърза и по-прецизна от класическите способи за тестване на микроорганизмите в пивото.

Предходните ДНК проучвания идентифицираха 140 типа микроорганизми в пивото, в това число млечнокисели бактерии. По принцип тези бактерии са нежелани и по тази причина за наличието им в бирата се следи непрекъснато, което изисква трудоемка лабораторна работа.

“Разработената от нас процедура е по-точна, защото регистрира и микроорганизми, които не се откриват посредством класическите способи. Новата процедура за надзор разрешава разкриване даже на няколко бактерии на ранни стадии на тяхното развиване, с цел да може с корективни ограничения концентрацията им да се поддържа на задоволително ниски равнища ”, изяснява доктор Сергей Иванов, началник на ЦХБ и водещ екипа, създал новия способ.

Най-капризни и сложни за управление са “живите служащи ” в състава на бирата - дрождите. Всеизвестно е, че точно пивоварните дрожди, известно наричани бирена квас, имат редица потребни свойства и в същото време са доста значими за качеството на напитката. Те са богати на витамини от група В, съдържат потребни за червата бактерии, оказват помощ за възстановяване на имунитета и на положението на кожата, косата и ноктите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР