Научноизследователският проект на тема Създаване на модел на опазване, социализация

...
Научноизследователският проект на тема Създаване на модел на опазване, социализация
Коментари Харесай

Варна влезе в проект за опазване на християнските паметници

 Научноизследователският план на тематика " Създаване на модел на запазване, социализация и разпространение на християнските монументи в България “ бе показан във Варна.

Той е дело на екип от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии, а в проучването са включени общините Варна, Смолян и Болярово. В морския град сътрудници на създаването са Община Варна, Регионалният исторически музей и Варненската и Великопреславска митрополия.

" Бяхме стимулирани да представим актуалното отношение на популацията към паметниците на православното християнство, изразено в действия по тяхното запазване и възобновяване. В тази връзка осъществихме разнообразни начинания, които имат една обща цел – опазване, умножаване и разпространение на православните монументи на християнската просвета, знакови за самоиндентифицирането на жителите от другите райони на страната, изясни ръководителят на плана проф. Мария Николова от УниБИТ.

Тя добави, че изследователският интерес към Варна е бил предизвикан от дейните дейности на общината за запазване, развиване и разпространение на културното завещание на своята територия, както и дейното съдействие с Варненската митрополия за създаване на нови храмове и възстановяване на остарели. Местните политики за запазване на православните храмове основават модел за стопанисване и тяхната социализация посредством включването им в туристически направления, изясни още проф. Николова.

Приветствие към екипа, осъществил плана, насочи Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, който акцентира, че устойчивите общински политики, свързани с опазването, развиването и популяризирането на паметниците на културата, ще продължат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР