Научният сътрудник в Геофизичното инженерство на университета Коджаели д-р Хамдула

...
Научният сътрудник в Геофизичното инженерство на университета Коджаели д-р Хамдула
Коментари Харесай

ЗЛОВЕЩО! Чуйте грохота от земните недра в Турция

Научният помощник в Геофизичното инженерство на университета Коджаели доктор Хамдула Ливаоглу пусна злокобния тътнеж от земетресението в Кахраманмараш, което разсъни Турция в 04:17 ч. тази заран.

„ Човешкото ухо не може да чуе честоти, по-ниски от 20 Hz. Честотите на сигнала за земетресение също нормално са под 20 Hz. В тези разбори, в допълнение към разкриването на звуците, които сеизмичните сигнали могат да основат, до момента в който усъвършенствано удрят подземните скали, също могат да допринесат за изследвания на трусове със своите отличителни характерности.



В взаимозависимост от интервала на взимане на проби от сигналите за земетресение, записани от сеизмометрите, лентовите скорости се усилват и сеизмограмата (запис на земетресение) се компресира, тъй че земетресението да може да се чуе. По този метод честотното наличие се усилва до прагове, които човешкото ухо може да чуе.

Чрез потреблението на едни и същи параметри на компресия за всяко земетресение могат да се произведат присъщи звуци и да се разграничат критерии като характерностите на източника на земетресенията и продължителността на треперенето “, изяснява ученият.

Жертвите на опустошителното земетресение към този момент са 1500, над 8000 души са ранени. Спасителните интервенции не престават, вярата на хората е да извадят колкото се може повече живи хора от руините.

Експерти споделят, че хилядите порутените жилищни блокове най-вече са нови здания, което значи, че през последните години все по-ниско е качеството на строителството в Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР