Научната конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM)

...
Научната конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM)
Коментари Харесай

200 учени от цял свят се дивят на Епископската базилика

Научната конференция на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) започва с вярата, че това ще е значима стъпка в процеса по включването на Епископската базилика на Пловдив, както и Малката базилика, в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. 

За форума, който за първи път е в страна, която не е на Средиземно море, дойдоха близо 200 учени от 20 страни. Те бяха смаяни от благосъстоянието и метода на експониране на близо 2000-те квадратни метри мозайки в Епископската базилика на Филипопол. 



На откриването на конференцията в Дома на културата участваха ръководителят на ICCM Роберто Нарди, шефът на Getty Foundation Джоан Уайнстийн, зам.-министърът на туризма Мариела Модева, началникът на политическия кабинет на министъра на културата Борис Данаилов и зам.-кметът по просвета Пламен Панов.

На конференцията бе прочетено одобрение от новия ръководител на Народното събрание Вижди Рашидов. „ Убеден съм, че конференцията ще бъде значима стъпка за включването на огромната епископска базилика на Филипопол и дребната базилика в огромното семейство на ЮНЕСКО за значими културни обекти ”, написа в приветствието си той. 



Заради проблеми с превода, зам.-кметът Пламен Панов насочи приветствието си непосредствено на британски. „ След като бяхме Европейска столица на културата, откакто станахме една от най-хубавите европейски туристически дестинации, в този момент имаме нова премия – ставаме първият град у нас, който е хазаин на конгрес от подобен мащаб ”, сподели той. Г- Панов се надява откакто във фокуса на конференцията е Епископската базилика на Филипопол, това да даде нужният подтик за включването на двете пловдивски базилики в листата на ЮНЕСКО. 

Емоционален бе в речта си и Борис Данаилов. „ Обичам да бъда в Пловдив – той е незабравим град и е мястото на най-атрактивната бохема. Това е може би единственото място, където монументи от античността и от раннохристиянската ера се употребяват и през днешния ден по същия метод. Той си има древен спектакъл – играе се спектакъл в него. Това се безконечни монументи, които не престават да съществуват като естествени обекти през вековете ”, сподели той. Според господин данаилов картините на пода на Епископската базилика са една метафора за парадайса. „ Дори единствено поради това си заслужава да сме тук и да си приказваме ”, добави Данаилов. 

Бившият зам.-кмет по просвета Амелия Гешева напомни, че би трябвало да има разговор сред политиците, от които зависи финансирането на обекти на Епископската базилика и професионалните гилдии и всяка стъпка от работата с културно завещание да е предхождана от експертен разбор. 

Конференцията продължава до 28 октомври. Лектори в нея ще са международни имена като Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари и доста други.

 

Още за събитията в Пловдив и района може да откриете в най-хубавия културен гид - .
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР