Научете се да се владеете. Изкуството да се владее човек

...
Научете се да се владеете. Изкуството да се владее човек
Коментари Харесай

Безделието, от духовна гледна точка, трови, защото дава простор на отрицателните чувства ♥ Петър ДИМКОВ

Научете се да се владеете. Изкуството да се владее човек въобще има огромно значение в живота му и би трябвало да се има от всеки. Всеки би трябвало да се научи по какъв начин да заобикаля гнева, страха, грижите, омразата, ревността, скръбта и всичко, което угнетява духа. Това изкуство не иде от единствено себе си, нито се добива посредством четене, а посредством дълги извършения, тъкмо по този начин, както човек се научава да язди велосипед, посредством дълги извършения, само че един път добито това изкуство, човек е стопанин на нещо неоценимо, тъй като положителното въодушевление и самовладеенето са ризница против доста компликации в живота. 

Имайте ред в думите си, избягвайте бързото говорене, което постоянно се среща в диалозите. Нека думите, изразите и мислите текат гладко, вместо да се изливат с бързината на проливен дъжд, който се пени и завлича със себе си всичко, което срещне. Бъдете умерени в държанието си и походката си. Дръжте се прави, с цел да покажете, че сте мощни. Грижете се за тоалета си, за косата си, за лицето си, за ръцете си сякаш с това желаете всеки път да се харесате. Грижете се за обличането си, за държанието си, за линията си. Ще се държите по този начин, сякаш желаете всеки път да изглеждате млади и здрави и ще забавите идването на старостта. 

Бъдете спокойни, спокойствието и редът са най-хубавите другари на труда. Без успокоение и ред душата на вятъра се вълнува и трови. Спокойствието, редът и постоянният живот дават опция на индивида да получи най-голямата полза от своята активност. Безделието, от духовна позиция, трови, тъй като дава шир на негативните усеща. Развивайте се нравствено и физически. Колкото по-скоро усъвършенствате душата си, толкоз по-скоро ще се наслаждавате от нея, тъй като духовният живот е в настоящия миг. 

Мисълта, съсредоточението и самовнушението са основата на всичко. Мисълта е извор на постъпките, живота и проявленията. Изчистете извора и всичко ще бъде чисто. Да се научим посредством разсъдъка си вярно да мислим. Обаче това владичество на мислите не се добива внезапно, а с дълъг и непрекъснат труд посредством най-полезната просвета – размишлението, тъй като да мислим, значи да живеем. 

От: „ Наръчник по естествено лечение и живеене ”, Петър Димков, 1935 година
Снимки: petardimkov.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР