Научен проект обсъжда ще има ли демокрация след КовидДвете гледни

...
Научен проект обсъжда ще има ли демокрация след КовидДвете гледни
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Две години по-късно нашият свят няма нито сигурност срещу CIVID-19, нито гаранции за свобода - това е почти провал

Научен план разисква ще има ли народна власт след Ковид
Двете гледни точки по Ковид обстановката в нашите общества стартират да наподобяват на две религии, които нямат диалог между тях, и това би трябвало да се приключи. Това подсети проф. Даниел Вълчев в специфична конференция през днешния ден. В нея социологът Първан Симеонов пък заяви, че упованието поради зеления документ да спадне делът на тези, които напълно отхвърлят да се имунизират, към този момент не се оправдава.

За следващ месец 45,5% споделят „ не съм се ваксинирал и няма да се имунизирам “. По думите на Симеонов, нарастването на имунизацията в този момент е основно в групите, които са я отлагали, само че въпросните 46% отхвърлящи остават съвсем „ партия “, отделени внезапно от останалите.

Пресконференцията показа начални хипотези и резултати от научния план „ Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели “. Проектът е финансиран от Фонд научни проучвания към Министерството на образованието и науката на Република България по конкурс за финансиране на фундаментални научни проучвания по публични провокации, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 година
Научният колектив се оглавява от проф. доктор Даниел Вълчев и включва още доцент доктор Мартин Белов, доцент доктор Борис Попиванов, доцент доктор Симеон Гройсман и доктор Първан Симеонов, дружно с задгранични учени от реномирани университети в Италия, Гърция, Полша и Унгария.

Детайлите по плана бяха показани в конференцията от доцент Симеон Гройсман, който се занимава с тематиката за правосъдната процедура по въпроса за Ковид. Според Гройсман, заповедите на министрите имат характера на сурогатни нормативни актове, които правораздаването на процедура не съумява да управлява и по този начин съдилищата не могат в задоволителна степен да извършват своите функционалности по отбрана правата на жителите.
Даниел Вълчев посочи още, че задачата на плана е да види оттатък всекидневието по тематиката Ковид.

Екипът на плана не преглежда здравната страна на разногласието и е интердисциплинарен. Вълчев уточни, че Ковид обостря едно от главните несъгласия в демократичните демокрации, а точно – волята на болшинството против самостоятелните права.

Първан Симеонов подчертава на казуса с осведомителното уталожване по тематиката, както и с прекомерното овластяване на специалистите за сметка на демократично определените политици. В тезите на Даниел Вълчев това бе несъмнено като пораждане на „ световна технокрация “.

Две години по-късно нашият свят няма нито сигурност против вируса, нито гаранции за независимост – това е съвсем неуспех, уточни Симеонов и подлага на критика метода у нас, обвързван, по думите му, с прекомерно назидателно отношение към обществото. Симеонов употребява мотива още веднъж да призове към имунизиране.

Доц. Мартин Белов подсети, че Ковид визира директно и конституционните модели, и човешките права и институционалния дизайн. Той не скри персоналното си мнение, че възможни наказания за неимунизирани у нас биха била противоконституционни. По думите на Белов, в медиите доминира гибелта – 90% вести за гибел: 80% от Ковид, и 10% - от друго.

Белов дефинира днешната обстановка като част от така наречен „ конституционни поликризи “.

Доц. Борис Попиванов изреди всички вероятни политически използва на рецесията у нас до момента: като легитиматор на властта, като размиване на политическите разлики сред партиите, като опция да се повлияе на политическия календар и така нататък Според откривателя, у нас има две тематики, които през днешния ден към този момент затихват: тематиката за единството и тематиката за човешките права. Основата догадка на Попиванов е, че политическите сили избират да остават комплицирано и уплашено общество, с цел да си обезпечат развързани ръце.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР