Нацизмът на Хитлер предизвиква въодушевление сред широки кръгове на британската

...
Нацизмът на Хитлер предизвиква въодушевление сред широки кръгове на британската
Коментари Харесай

Момичето на Хитлер: как нацизмът се хареса на британските аристократи


Нацизмът на Хитлер провокира вдъхновение измежду необятни кръгове на английската аристокрация през 1930-те години и даже измежду част от кралското английско семейство. Съдбата на " Момичето на Хитлер " е прекомерно показателна.

Всеки, който се пробва да научи повече за английските крайнодесни фашистки придвижвания през 30-те години на ХХ в., безспорно ще попадне на имената Юнити Митфорд и Осуалд Моузли. За Юнити Митфорд се приказва, че е била партньорка на самия, а характерът и концепциите ѝ са обсъждани в редица биографични книги. Лидерът на Британския фашистки съюз Осуалд Моузли също е оценен от няколко създатели. В новата си книга “Момичето на Хитлер: Британската аристокрация и Третия райх в навечерието на Втората международна война ” авторката Лорън Йънг употребява и някои неотдавна разкрити материали.

Разкривайки близостта на английските аристократи до нацистка Германия и заплахата, която е произтичала от тази непосредственост за английската народна власт тогава, Йънг желае да показва, че западните демократични демокрации и в този момент са изправени пред същите провокации.

Англия през 30-те години на ХХ век

Книгата на Йънг преглежда “флирта ” на английската аристокрация с фашизма, който стартира още през 20-те години на предишния век, когато представители на висшата класа в Обединеното кралство отпътуват за Италия, с цел да следят от близко фашисткото придвижване. Според разкритията на авторката, Уинстън Чърчил, който по-късно става министър-председател на Англия, също посещава Италия в този интервал и основава споделя усещането, че фашистите са “антидот на съветската отрова ”.

Йънг отбелязва също, че поддръжници на нацистките възгледи са могли да бъдат открити и в кралското семейство. Като образец е маркиран видеоклип от 1933 година, в който по-сетнешната, която по това време е на 7 години, употребява нацисткия привет, дружно с майка си и сестра си - както са инструктирани от чичото на кралицата и предстоящ крал Едуард Осми. Въпросното видео беше оповестено от английския таблоид “The Sun ” през 2015 година и провокира сериозен отзив в страната.
Редакцията предлага
В книгата се преглежда и посещаване на други членове на монархията в един от концентрационните лагери в Германия. Херцогът на Коноут и графът на Кинкардин пътуват до Германия, с цел да “разберат ”.

Йънг споделя и това, че крайъгълният камък на външната политика на Чембърлейн е да се избегне войната непременно, което включвало мълчешком предписание да се отхвърля на немски и австрийски еврейски бежанци да влизат в Палестина. Според авторката, Англия е можела да приюти и избави и много по-голям брой еврейски деца от Германия, в случай че ако английското държавно управление не се беше опитвало да угоди на Хитлер.

“Момичето на Хитлер ”

Заглавието на книгата - “Момичето на Хитлер ” е въодушевено от заглавие в английската преса от 1930-те години, което се отнася до Юнити Митфорд, изяснява Йънг. Така и аристократката е основно настоящо лице в книгата. Родена като едно от общо седем деца в фамилията на аристократи в Редесдейл, Митфорд, сетне тя е кръстена Юнити Валкирия. С течение на годините Юнити и сестрите ѝ Нанси и Даяна се трансформират в млади интелектуалки от обществото в Лондон и стартират да се появяват в средите на крайнодесните политици във Англия.

Сестрата на Юнити Даяна се дами за Осуалд Моузли. Юнити споделя извънредно антисемитски възгледи, изцяло захласната е от Хитлер и концепциите му. Тя даже се записва в учебно заведение в Германия, където да може да се срещне с Фюрера. Срещите ѝ с него стават повече от 160.

“Всички са знаели какво прави Юнити Митфорд. Имало е злословия. И въпреки всичко никой не се е сетил да я употребява за разузнаване - с цел да научат повече за врага си Хитлер или даже да я прати в пандиза за държавна измяна, когато се е върнала в Англия ”, разяснява Йънг.

Книгата приключва с връщането на Юнити Митфорд в Англия през 1939 година след неин хипотетичен опит за самоубийство. Въпреки че Англия е във война с Германия, Митфорд не е упрекната в държавна измяна - нещо, което е коментирано и в политическите кръгове, и в медиите по това време. Слухове се носят и за извънбрачно дете, което Митфорд ражда, вероятно от Хитлер.

Бъдещето на демокрацията

“Момичето на Хитлер ” не е опит да се откри доказателство, че историята е можела да се развие и по различен метод. Важната тематика в книгата е неналичието на обществен спор по значими въпроси като подпомагането на режима на Третия райх.

В интервала, разказан в книгата, политиката на Чембърлейн за мир е била потребна в доста връзки, само че измежду английските ръководещи среди се е следила и поддръжка за Хитлер, както и възраждането на десни придвижвания.

С тази книга Йънг се пробва да покаже на читателите си, че “демокрацията не е наше право по рождение ”. " В доста случаи самодоволството е еднакво на съучастничество в ерозията на демокрацията, на демократичните ни права и евентуално на бъдещето на демократичните демокрации ", споделя тя.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Тогава бях на седем. И не знаех, че съм еврейка. Бях просто българка. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР