Нацистите първи в света провели държавна кампания против пушенето. Между

...
Нацистите първи в света провели държавна кампания против пушенето. Между
Коментари Харесай

Странни факти за Третия райх

Нацистите първи в света провели държавна акция срещу пушенето. Между другото, церемонията по щафетата с олимпийския огън и рецептата на „ Фанта “ също са измислени от немците.

Райхът е татковина на щафетата с олимпийския огън

 щафета-с-олимпийския-огън-1936-година-в-Берлин

Церемонията с щафетата с олимпийския огън е измислена от нацистите за Олимпиадата през 1936 година  Берлин. Кой е идеологът и с каква цел е била въведена може да прочетете тук.

Държавна пропагандна акция срещу пушене

 нацистка-кампания-против-пушене

За първи път връзката сред пушенето и нарасналата възможност от развиване на рак на белите дробове открили учените в нацистка Германия. Също там през 1930-те години била извършена първата в света държавна пропагандна акция срещу пушенето.

Самият Хитлер бил върл пушач. На ден пушел по 40 цигари, само че след това се отказал от навика, наричайки го „ на вятъра харчене на пари “.

Отношението към хомосексуализма

 хомосексуализъм-цветове

Още през 1871 година в Германия бил признат закон за възбрана на хомосексуализма. Когато на власт пристигнали нацистите, сходни „ закононарушения “ станали още по-тежки – можело да последва наказване даже за елементарна целувка сред двама мъже, а за всички години битие на Третия райх затова били наказани повече от 50 000 индивида.

При това след края на Втората международна война възбраната не била анулирана, а наказаните продължавали да лежат в пандиза. Едва през 1969 нацистката редакция на закона била анулирана.

Защо фашизмът бил „ кафяв “?

В наши дни кафевият цвят мощно се асоциира с нацизма. Макар че той не е бил определен от нацистите особено, а заради изцяло прозаична причина. Когато Германия изгубила своите африкански колонии след края на Първата международна война, в складовете останали огромно количество униформи в кафяв цвят (специално за африканския ландшафт).

Тази униформа национал-социалистическата партия придобила на безценица за своите щурмови отряди.

Клетва към флага

 клетва-за-вярност-към-флага

В доста американски щати децата в учебните заведения и детските градини всекидневно произнасят клетва за честност към американския байрак, поставяйки дясната ръка върху сурцето си. Но до 1942 година процедурата била друга: първоначално дланта се обръщала към гърдите, а след това ръката внезапно се вдигала нагоре и в това състояние се произнасяла клетвата.

Но защото този жест на име „ салют Белами “ мощно приличал на нацистки привет, бил анулиран.

Родината на „ Фанта “-та

 фанта-лого

Фанта се появява на бял свят през 1940 година по време на Втората международна война в нацистка Германия. Заради наложеното от антихитлеристката коалиция ембарго, била изцяло спряна доставката на сиропа, който бил необходим за производството на Кока-Кола.

Тогава Макс Кайт, който отговарял за работата на подразделението на Кока-Кола в Германия в годините през Втората международна, взел решение да се сътвори нов артикул на основата на съставките, налични в Германия по това време.

Основен съставен елемент на новата напитка станал ябълковото кюспе (остатъците от прозводството на сайдер), както и млечната суроватка (страничен артикул от производството на сирене).

В резултат се получила напитка с жълт цвят, отличаваща се по усет от портокаловата „ Фанта “, която през днешния ден добре познаваме.

Единственият оневинен

 доктор-Ханс-Мюнх

Единственият оневинен след първия развой за концлагера Аушвиц през 1947 година бил лекар Ханс Мюнх. Той би член на НСДАП и Секретен сътрудник, само че се оказал единственият чиновник, който не взел участие в изтезаването на лишените от независимост.

Макар Мюнх да е провеждал опити над заключените, той се стараел да прибягва до разнообразни трикове, с цел да удължи опитите допустимо най-дълго, а вредата да бъде колкото се може по-малка. По този метод той избавил доста животи, защото пандизчиите, които към този момент не носели изгода, били отпращани към газовите камери.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР