Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на

...
Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на
Коментари Харесай

НАСА показа за първи път най-ясното досега изображение на далечната Вселена

Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати (НАСА) сподели в понеделник на своя уеб страница първото изображение, направено за научни цели с телескопа " Джеймс Уеб ".

В изказване на американската галактическа организация се споделя, че това е " най-дълбокото и ясно до момента инфрачервено изображение на далечната Вселена ". Ръководителят на НАСА Бил Нелсън съобщи, че изображението улавя " дребна част от Вселената ". " Гледаме повече от 13 милиарда години обратно ", добави той. " Светлината се движи със скорост 186 000 благи в секунда (299 792 458 м/сек) и светлината от една от тези дребни точки, които виждате, е минала повече от 13 милиарда години ", сподели Нелсън на показване в Белия дом.

Както увери шефът на галактическата организация, фотосите, които ще бъдат направени с телескопа, ще дават данни за " химическия състав на планетарните атмосфери ". Според Нелсън въз основа на тази информация специалистите ще могат да създадат заключения дали планетите са " подобаващи за живот ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова телескопа " нов прозорец към историята на нашата галактика ". Той съобщи, че оповестеното изображение е " първият взор към светлината през този прозорец ". От НАСА оповестиха, че във вторник ще показват " цялостен набор от първите пълноцветни изображения ", направени с " Джеймс Уеб ".

Телескопът беше изведен в орбита през декември 2021 година благодарение на ракета притежател Ariane 5. Изстрелването се състоя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Телескопът е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация.

Обсерваторията има огледало с диаметър 6,5 м - най-голямото огледало, извеждано в миналото в орбита. " Джеймс Уеб " ще бъде употребен за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети. Очакваната дълготрайност на живота му е 10 години. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР