Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест

...
Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест
Коментари Харесай

Жълти жилетки и в България, търговци на горива планират блокади

Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива стартира митинг на „ жълтите жилетки “ още тази седмица. Причината - новият Закон за горивата (Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход), който де факто влиза в действие тази седмица. Планират се демонстрации във всички огромни градове, както и затваряне на няколко граници, сподели пред БНР неговият представител Симо Симов.
„ Хората са обезверени и към този момент не устоят, борят се за хляба си. Отчаяните хора са подготвени на всевъзможни дейности “, съобщи той. По думите му Законът за горивата слага неизпълними условия.
В сдружението членуват към 100 компании. За първия митинг сме подготвили над 1000 жълти жилетки, предизвести Симов и добави, че митингите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни.
Симов означи, че нямат контакт с уредниците на „ жълтите жилетки “ във Франция, само че поставят старания, с цел да осъществят подобен и да ги поканят в България и да оказват помощ. „ Полагаме старания да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да поддържат апела ни за прекъсване на закона “, сподели той.
„ Този път сме се написали кои сме, тъй като чакаме провокации – някой още веднъж да вкара в нашия митинг хора, които не знаят за какво са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към страната, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че освен бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен артикул - петрола “, сподели Симо Симов.
„ Положихме доста старания да решим по юридически и дипломатически път прекъсването на този неправдив лобистки закон, който поражда голям монопол. В последна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова взехме решение, че ще стартираме протестни дейности, като излезем на улицата до цялостното прекъсване на закона. Към днешна дата насочваме апел към държавните институции, президент, министър председател, Народно заседание, омбудсман за прекъсване на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон “, разяснява Симов и акцентира, че само институцията на омбудсмана им е обърнала внимание.
Очаквали са поддръжка и от президента, само че не са я получили, поради което Симов е на мнение, че президентът работи по двоен стандарт. „ Безкрайно разочаровани сме от президентската институция “, акцентира още той.
Същевременно Пламен Стоянов, член на УС на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива, предизвести, че използването на закона ще значи де факто гибел на дребните търговци на горива. А Симов съобщи, че законът е гласуван със основаване на кворум, само че при фактическото гласоподаване - от 15-тина депутати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР