Националното сдружение на общините в България предлага държавата да създаде

...
Националното сдружение на общините в България предлага държавата да създаде
Коментари Харесай

НСОРБ отново предлага да се създаде фонд за превенция на бедствия

Националното съдружие на общините в България предлага страната да сътвори фонд за предварителна защита на бедствия, който се управлява на централно равнище от страната. Според изпълнителния шеф Силвия Георгиева тази институция ще бъде и координатор на всички политики за предварителна защита, които би трябвало да се свършат по места. На равнище община естественият водач на този развой е кметът на общината, добави тя пред БНР.

" Бедствията и рецесиите, на които сме очевидци в последните години, са една от компликациите, с които освен общините, само че и страните и целият свят би трябвало да се оправя все по-често. През последните години естествените катаклизми стават все по-чести, природата ни демонстрира, че климатичните промени са неумолими.  Всички равнища на ръководство би трябвало да трансформират метода и метода си, по който се отнасят към предварителната защита на настъпване на сходни обстановка . Става все по-очевидно, че  всеки един лев, вложен в предварителна защита, икономисва най-малко 10 лева за реакция след настъпване на съответното събитие ", разяснява Георгиева в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".  

По думите й отделените пари за предварителна защита са много по-малко, в сравнение с тези за реакция след настъпване на злополучие. Тя уточни, че  общите средства по двете пера за 2023 година са 130 млн. лева .

" Ние не предлагаме част от този запас да бъде пренасочен към фонд за предварителна защита, ние предлагаме да се сътвори напълно нов фонд с обособен бюджет ", отбеляза Силвия Георгиева и даде образец, че в момента в междуведомствената комисия за бедствия и повреди чакат планове за предварителна защита на общини и регионални управи на стойност над 250 млн. лева По думите й тези планове са се натрупали през годините и за тях все не е стигал запас.  

" Изключително необходимо е всички институции дружно да достъпваме сходен запас, който да харчим координирано.  И сега всяка от институциите има свои лични проекти за предварителна защита и реакция след бедствия, само че те вървят паралелно един на различен, всяка си ги прави независимо и съвсем не се координират, изключително на равнище община и област ".

Според нея  най-трудната част от процеса на предварителна защита е основаването на съгласуваност сред другите структури .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР