Националното събрание на Франция одобри два закона за борба с

...
Националното събрание на Франция одобри два закона за борба с
Коментари Харесай

Франция приема закони за борба с фалшивите новини

Националното заседание на Франция утвърди два закона за битка с дезинформацията по време на предизборни акции, съобщи ДПА.

Президентът Еманюел Макрон даде обещание приемането на тези закони на фона на ширещите се в Западна Европа опасения, че съветски медии и подкрепяни от Русия сметки в обществените мрежи поддържат популистките сили по време на избори, напомня Българска телеграфна агенция.

Новият закон дава право на съдиите да задължават преди избори интернет доставчиците да отстраняват " погрешните или заблуждаващи изказвания и обвинявания ", които биха могли да повлияят на изборите, в случай че бъдат публикувани.

По-големите интернет компании ще би трябвало да дават и цялостна информация за всеки рекламодател, разпространяващ наличие, обвързвано с въпроси, засягани в публичния спор преди избори.

Законът дава също на медийните регулатори по-широки права да отхвърлят или анулират лицензи на радио или телевизионни канали, които са благосъстоятелност или са под въздействие на непознати държавни управления.

Макрон, който е проевропейски либерал, и преди е подлагал на критика съветските медии " Спутник " и Ер Те като оръдия за агитация - нещо, което те отхвърлят.

Центристката партия на Макрон и нейните съдружници във вторник използваха болшинството си в долната камара, с цел да одобряват законите, а десницата и левицата гласоподаваха " срещу ".

По време на миналогодишната президентска конкуренция във Франция сред Макрон и дясната популистка Марин Льо Пен тогавашният външен министър Жан-Марк Еро съобщи, че акцията на Макрон е станала жертва на хакерски офанзиви, идващи от Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР