Национално сдружение на кметове на кметства в Република България /НСККРБ/

...
Национално сдружение на кметове на кметства в Република България /НСККРБ/
Коментари Харесай

„Заедно за Пловдив“ и НСККРБ предложиха цял нов закон и редица промени в съществуващите на кръгла маса в НС

Национално съдружие на кметове на кметства в Република България /НСККРБ/ и гражданското съдружие „ Заедно за Пловдив “ проведоха кръгла маса за законодателни начинания в редица закони. Събитието се организира през днешния ден в постройка на Народното събрание и в него се включиха представители на парламентарните групи /с изключение на тези от ГЕРБ/, Президентството, Прокуратурата, Министерски съвет, конституционният арбитър проф. Атанас Семов, редица кметове от цяла България и от Национално съдружие на общините в Република България, като представители на Общинските препоръки в страната – отсъстваха.

Целта на кръглата маса беше всеки да кажа каква е визията му за развиването на България. Идеята за нея пристигна при започване на месеца.

„ Видимо има позитивна настройка към направените оферти. Представителите на държавните институции показаха своята поддръжка, а народните представители от всички парламентарни групи, като се изключи тези от ГЕРБ, които не почетоха събитието, показаха ангажираност да ги внесат за разглеждане в пленарната зала и надлежно да окажат своята поддръжка с тяхното приемане. Разгърнахме и обхванахме 6 закона, 2 правилника към закони и направихме предложение за един цялостен нов Закон за ръководство при рецесии, като оставаме в подготвеност да дадем спомагателна експертиза “, разяснява ръководителят на гражданското съдружие „ Заедно за Пловдив “ Никола Колев за Искра.бг , добавяйки:

„ Предложихме да се оформят работни групи текст по текст, тъй като законодателните промени се минават и за координиране в виновните министерства, към които са относими. Например Законът за локалното самоуправление и локалната администрация /ЗМСМА/ към Министерство на районното развиване и благоустройството. За изсичането на горите и Закона за горите – към Министерство на земеделието. Целта е промените да бъдат направени в най-кратки периоди и с вяра 49-ото Народно заседание да създаде нещо качествено. Парламентарните групи поеха задължения, изключително в частта за новия закон, който да е за ръководство на рецесии, а точно – да се осъществя в най-кратки периоди. “

Какво тъкмо беше препоръчано на кръглата маса?

По време на кръглата маса бяха направени оферти за промени и допълнения на Закона на горите , Закона за локалното самоуправление и локалната администрация , Закона за отбрана при бедствия , Закона за ветеринарномедицинската активност , Правилна за използване на Закона за публичните поръчки, признат с Постановление № 73 на Министерския съвет от 2016 година и Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, признат с Постановление № 243 на Министерския съвет от 1998 година

Кметът на Калофер и ръководител на НСККРБ Румен Стоянов и ръководителят на „ Заедно за Пловдив “ Никола Колев предложиха план на Закон за ръководство при рецесии . Според тях правенето му е належащо в незабавен порядък, с оглед неслучващото се възобновяване на наводнените карловски села – Богдан, Каравело и Слатина.

„ Всички ние като жители, а и Вие като представители на страната, не сме предпазени в бъдеще от едни или други бедствени обстановки, в които можем да бъдем пострадали и самите ние. Във връзка с горното считаме, че в бъдещият закон наложително би трябвало да залегнат следните текстове, а точно – Населени места, региони или местности потърпевши от трусове, наводнения, пожари или други бедствия, следва да се възвръщат в най-кратки периоди под директното ръководство на страната. Считаме, че в тези обстановки проектирането и последващите дейности по възобновяване след бедствия, не би трябвало да се ползват общоприетите процедури по Закона за публичните поръчки, а би трябвало да се прави директно договаряне и непосредствено възлагане с юридически лица, отговарящи прецизно на високи критерии, имащи потенциала да се оправят с предоставените действия без потреблението на подизпълнители “, изясни Колев пред участниците в кръглата маса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР