Националният военноисторически музей, институция с над 100-годишна история, съхранява изключително

...
Националният военноисторически музей, институция с над 100-годишна история, съхранява изключително
Коментари Харесай

НВИМ – сред най-богатите в страната, нито една от сградите, обаче, не е строена за него

Националният военноисторически музей, институция с над 100-годишна история, съхранява извънредно доста скъпи артефакти и е измежду най-богатите в страната, става известно, обаче, че нито една от постройките, в които се е помещавал в предишното, както и тази, в която се намира през днешния ден, не е издигната особено за него, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Създаден е в разгара на Първата международна война през 1916 година, като би трябвало да изчака много време до момента в който получи в действителност първата си постройка и опция за разкриване на експозиция “, описа Деяна Костова от Националния военноисторически музей и означи, че това се случва чак през 1937 година, като първата музейна експозиция е открита в известната и през днешния ден на столичани „ Къща с часовника “, която тогава това е била постройката на Софийското офицерско заседание.

В тази постройка музеят прекарва едвам няколко години, тъй като експлоадирането на Втората международна война принуждава музейните служащи да изтеглят музейните сбирки. „ Няколко години след войната, при започване на 1950 година, е открит отначало Военноисторическият музей към този момент в постройката на „ Скобелев “, която в действителност към момента доста столичани свързват по-скоро с нашата институция “, изясни Костова. Тя акцентира, че защото тази постройка е дребна за над милионния фонд, който музеят има, в нея могат да бъдат показани доста дребна част от извънредно скъпите артефакти, които се съхраняват, по тази причина е взето решение музеят да бъде изместен на ул. „ Черковна “.

Сградата на Националния военноисторически музей, която се намира на ул. „ Черковна “ 92 в столичния кв. „ Оборище “, е строена в края на 1960 година – началото на 1970 година за напълно други цели. Тя е основана за Учебен корпус на Военната академия, а по-късно, при започване на 1990 година, в нея се обитава за малко командването на Корпус „ Противовъздушна защита “. Чак в края на 1990 година е взето решение в нея да бъде изместен Военноисторическият музей, заради дребното пространство, с което той разполага на предходната си локация “, сподели още Костова. Тя посочи, че преместването стартира през 2000 година с едрогабаритната техника, като в началото столичани са имали опцията да се отдават на много занимателната панорама на танкове, които минават по улиците.

И макар, че нито една от трите здания не е строена за Военноисторическия музей, тук той разполага с задоволително пространство. „ И през днешния ден музеят е единственият, който предлага четири типа експозиция на своите гости “, заяви Костова.

Музеят разполага с външна експозиция, която включва танкове, самолети и така нататък, непрекъсната хронологична експозиция, която споделя историята на българските въоръжени сили от античността до наши дни, колекционни зали, които демонстрират най-богатите сбирки, оценки, униформи и оръжия в България, а също по този начин предлага и разнообразни краткотрайни изложения на забавни тематики, които да бъдат любопитни за посетителите. „ Изключително скъпи артефакти се съхраняват във Военноисторическия музей, даже не бих се осмелила да изреждам, защото всяка едно удостоверение за предишното е значимо за нас и нашите сътрудници “, съобщи Костова.

Посетителите на Националния военноисторически музей също имат обичани тематики, които значително се дефинират от самия им профил. Така да вземем за пример, по думите ѝ, учениците сякаш са най-силно привлечени от експозицията, отдадена на Национално-освободителното придвижване. В музея се съхраняват движимости на Раковски, на Левски, както и на други видни дейци на Национално-освободителното придвижване. „ Има извънредно огромни фенове на историята на Първата и Втората международна война, които, несъмнено, още веднъж, са най-богатите сбирки, свързани с българското присъединяване в тези два международни спора “, описа Костова и добави, че има и хора с по-специфични ползи, които са извънредно запалени, да вземем за пример, по оръжия или по оценки, за които обичани са точно колекционните зали. „ В последните години се опитваме във краткотрайните си изложения да предлагаме по-интерактивно наличие, да потапяме посетителя в атмосферата на времето и дръзвам да настоявам, че краткотрайните ни изложения също се радват на извънредно огромен интерес “, заключи Деяна Костова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР