Националният център по заразни и паразитни болести получи дарения -

...
Националният център по заразни и паразитни болести получи дарения -
Коментари Харесай

Засилваме PCR-диагностиката, СЗО ни дари съвременни апарати

Националният център по заразни и паразитни заболявания получи дарения - модерни апарати в разнообразни лаборатории. Уредите са от офиса на Световната здравна организация в България, Германия и Съединени американски щати.

Най-големият уред е за диагностициране на всевъзможен тип заразни болести. Стойността на дарението е 129 730 лева с Данък добавена стойност.

Директорът на НЦЗПБ Ива Христова изясни пред медиите, че в дарението се съдържат два ламинирани бокса, които ще вършат изследване на равнище за клетъчен имунитет . Нов уред ще има и в отдел " Микробиология ", той е за проучване на кърлежи. Центърът се снабди с нови системи за хоризонтална електорфореза за PCR-изследвания. Те ще подкрепят по-бързото им проучване и ще покачат контрола на болесттите.

Голяма част от апаратите отиват в отдел " Вирусология " за проучване на хепатитни вируси - професионален ледник, нови проби ще се съхраняват за най-съвременна диагностика, лабораторна везна за молекулярна диагностика на Хепатит.

Националният център получи и вана за проучване и доказване на херпесни вируси и ку тресчица. Сред даренията са още ламиниран бокс, който съставлява чиста среда за бутилиране на вируси.
 СЗО регистрира нараснала устойчивост на бактерии против антибиотици
СЗО регистрира нараснала устойчивост на бактерии против антибиотици

Причина за това е несъразмерната приложимост на антибиотици

Има още три нови светлинни микроскопа, голям микроскоп за образователната активност в отдел " Паразитология и тропическа медицина ", апарат за стерилизиране в отдел " Епидемиология ", с който ще се изследват дезинфектанти за приложимост в страната.

Националният център по заразни и паразитни заболявания главно се ориентира към PCR-диагностика, заключи шефът проф. Ива Христова.

Даренията са подкрепени от Министерство на здравеопазването.

Представителят на СЗО за България Михаил Околийски участва като главен донор. Той сподели, че задачата на офиса е превъзмогване на антимикробната устойчивост в България посредством създаване на тактика, повишение на личния състав за предварителна защита на психологичното здраве и бърнаут, включване в Националната здравна тактика 20-30 на текстове, свързани със здравето на мигрантите, освен от Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР