Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) намали работното си време

...
Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) намали работното си време
Коментари Харесай

Заради липса на медицински сестри НЦТХ намали работното си време

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) понижи работното си време поради неналичието на медицински сестри, заяви Българска национална телевизия. От февруари отделението за кръводаряване е затворено в неделя, а в останалите дни работи до 14 часа. От кръвния център споделят, че мярката е краткотрайна и се е наложила поради всеобщо овакантяване на медицински сестри в края на предходната и началото на тази година.

„ Не можем да образуваме две цялостни работни смени, които да покрият целия ден в поделение „ Кръводаряване “. Липсват ни 8 медицински сестри. Има отлив на медицински сестри. Причините за това са сложни “, сподели Елиян Михайлов, шеф на отдел „ Административен “ в НЦТХ.

Заплатите и изискванията на труд в лечебните заведения са по-привлекателни за сестрите от това, което предлага Националният кръвен център.

„ Поне в София на пазара на труда за медицински сестри се оферират заплати много по-конкурентни от тези при нас. Ние не можем да задържим хората принудително. Идват на изявленията, само че разбирайки каква е заплатата, в случай че имат по-добро предложение, те го одобряват “, добави Михайлов.

Предприети са ограничения за решение на казуса, само че не е ясно докога кръвният център ще работи с понижено работно време.

„ Екипите, които са сега в центъра и работят до 14 часа, би трябвало да обслужат подобен поток кръводарители, който в естествена конюнктура биха обслужили до 18.30 ч. Тоест това натоварване се отразява неподходящо и на тях “, сподели още Елиян Михайлов.

От Министерство на здравеопазването не са дали отговор по какъв начин ще оказват помощ на НЦТХ да проработи обикновено и кой и за какво е разрешил на отделението по кръводаряване да понижи работното си време. Иначе от кръвния център споделят, че съумяват да подсигурят кръв за лечебните заведения в София.

„ Месечно разходът ни не е дребен – към 300-320 единици, изчислено в литри е към 80-85 литра кръв кръвни артикули – няма проблем към този момент “, уточни основна сестра на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ Ирен Миленкова.

Желаещите да дарят кръв в София след 14 часа или в неделя могат да отидат в актуализирания кръвен център на ВМА. „ Ние от доста години работим и в събота и неделя, и на всевъзможни празници, с цел да могат всички искащи, всеки искащ, който желае да подари кръв, да пристигна при нас и да го направи “, сподели началникът на центъра проф. Румен Попов. Той добави, че кръводарителите се усилват.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР