Националният треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по

...
Националният треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по
Коментари Харесай

Даниел Ангелов: Изпращаме успешна година за нашия тенис

Националният треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по тенис Даниел Ангелов съобщи, че завършващата 2022 година е била доста сполучлива за българския тенис 

Ангелов, който има най-високата треньорска подготовка в ITF, даде особено изявление за уеб страницата на Българската федерация по тенис, в което разяснява резултатите на българските тенисисти през сезона, календара на БФТ за зимните месеци и задачите пред федерацията за идната година.

" Изпращаме една извънредно сполучлива в спортно-технически проект година. Националите за Купа " Дейвис " реализираха две страхотни победи против Парагвай и Южна Африка и се класираха за исторически плейоф против Нова Зеландия за влизане Световна група I. Жените също извършиха своята цел като резервираха мястото си в групата за " Били Джийн Кинг къп ". Много хубаво е, че двамата капитани започнаха подмладяване на тимовете. Девойките до 18 години реализираха неповторим триумф със спечелването на Европейската отборна купа. Иван Иванов стигна до полуфиналите на първото издание на Уимбълдън до 14 година и приключва годината на трето място на ранглистата на Тенис Европа. Момчетата на 14 години пък се класираха на седмо място на международното състезание. Трябва да отбележим и доста положителното показване на съвсем всичките ни детско-юношески тимове на Европейските шампионати. Денислава Глушкова пък завоюва купата на шампионата за дами в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди $.
Тази година видяхме и ужасно показване на младите ни тенисисти на " София Оупън ". Успяхме да изпълним и много богат календар от надпревари през тази година в България. Направихме 22 шампионата за юноши и девойки (15 Тенис Европа и 7 от ITF), 8 шампионата за мъже и дами от ITF, 12 шампионата от веригата UTR Pro Tennis Tour за мъже и дами с награден фонд от по 20 хиляди $. Това можем да кажем е една от най-успешните години в спортно-технически проект ", разяснява експертът.

Той счита, че решението зимните Държавни шампионати в зала през 2023 година да бъдат без гостолюбие е вярно поради сложната икономическа обстановка.  

" Преди няколко дни Българска федерация по тенис разгласява своя зимен календар. Тази година зимните Държавни шампионати до 12, 14, 16 и 18 години и тези за мъже и дами ще бъдат без гостолюбие. Това се постанова от тежката икономическа конюнктура, която е освен в България, а и световно. Знаете скока на инфлацията, скока на консумативите и горивата. Това оказва значително въздействие както върху икономическата обстановка в страната по този начин и върху нашия спорт. Средствата, които би трябвало да отдели един клуб, с цел да организира Държавно състезание в зала с гостолюбие стават непостижими. Това е доста съществено финансово перо и затова се взе това решение за тази година. С таксите за присъединяване пък клубовете да могат да покрият сериозните разноски за провеждането на шампионат в зала. Това решение беше взето единомислещо с оглед световната международна обстановка. Предвид това да има или няма Държавни шампионати в зала съм уверен, че надалеч по-правилното решение е да ги има тези шампионати, само че без гостолюбие. А да не забравяме, че предстоят и зимните европейски купи ", сподели той.

" Технологията по разработване на календара на БФТ е следната. В началото на правене на календара се изпраща един проектокалендар до всички клубове. В този календар (освен всички шампионати и летни турнири) бяха заложени и зимни шампионати. След това клубовете подават поръчки какви шампионати биха желали да проведат. След приемане на поръчките от всички клубове се оказа, че няма клуб в България, който има предпочитание да организира зимен шампионат. Поради този факт Българска федерация по тенис стартира да търси решения с цел да може да има зимни шампионати. Тази задача костваше много старания и договаряния, само че съм щастлив и мога да публикация, че през всеки един от зимните месеци (декември, януари и февруари) ще има по един шампионат до 8, до 10 и до 12 годишна възраст. Избрахме по-малките възрасти, тъй като при тях опциите за мачове и шампионати са най-силно лимитирани. Това което успяхме да създадем е тези шампионати да бъдат стратегически добре географско разпределени. Така тези местоположения да обзет по-голямата част от страната с цел да могат всички състезатели да се възползват. БФТ ще обезпечи за тези шампионати по 3 хиляди лв., съдии и топки за игра. Така клубовете домакини ще бъдат подкрепени за провеждането на тези надпревари. Създаването на календара с тенис деянията е симбиоза сред БФТ и тенис клубовете в страната ", добави Ангелов.

Въпреки всички компликации, БФТ има упоритостта да провежда сериозен спортно-състезателен календар през 2023 година.  

" Експертите предсказват една тежка зима, само че желая за благодаря на сътрудниците, тъй като считам, че направихме всичко допустимо да обезпечим зимния календар за подрастващите. Също по този начин ще има мъжки и женски UTR шампионати при започване на идната година. Правим всичко допустимо да получим по-голямо финансиране от Министерството за младежта и спорта за 2023 година. Настроен съм положително и считам, че ще можем да се преборим за това. Така ще може всички състезатели, които реализираха страхотни резултати през този година да получат по-голямо финансиране. Искам за пожелая на клубовете, състезателите, треньорите и родителите сполучлив зимен сезон и сполучлива 2023 година ", сподели той.
















































--> -->   Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР