Националният студентски литературен конкурс Боян Пенев“ се откри в Шуменския

...
Националният студентски литературен конкурс Боян Пенев“ се откри в Шуменския
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в студентския литературен конкурс в Шумен

Националният студентски книжовен конкурс „ Боян Пенев “ се откри в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “.

Куратор на състезанието е доцент доктор Юрий Проданов, а членове на журито са проф. Пламен Дойнов, д.н., Захари Карабашлиев и Петър Чухов. 95 са записаните в другите посоки студенти от общо 21 университета от цялата страна. Най-много са представителите на Софийския университет, следван от Пловдивския университет, Шуменския университет, Великотърновския университет, Нов български университет, УНИБИТ.

Най-старият книжовен студентски конкурс в страната е разграничен в три елементи (поезия, белетристика и критика), а по традиция най-вече участници има в направление лирика. Личното наличие на участниците е наложително, с цел да могат с изключение на да изживеят цялото събитие и да се насладят на четенията пред аудитория и поетическите пленери. През тази година младите гении ще се въодушевяват от красивите гледки на разнообразни места от Североизточна България по маршрута от Слънчевия часовник на Шуменския университет, през „ Хювефарма Арена “- стадионът на „ Лудогорец “ в Разград, до ИАР „ Сборяново “ край Исперих.

Голямата премия от състезанието е обезпечена от Община Шумен и е на стойност 1000 лв., с които общината подкрепя издаването на книга на спечелилия.

По традиция книгата на миналогодишния победител ще бъде показана по време на състезанието. Дебютната за Гергана Гълъбова „ Вода за гледане “ ще бъде презентирана още в първия ден на състезанието (13 май) от 16:30 часа. Тогава ще бъде показана и стихосбирката на Веселин Веселинов „ Кънтя като безмълвие “, който предходната година получи II премия в направление лирика.

Награждаването на лауреатите ще се организира от 11:30 часа на 15 май пред паметника на Иван Пейчев в Шумен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР