Националният статистически институт отчита нарастване на песимизма в оценките и

...
Националният статистически институт отчита нарастване на песимизма в оценките и
Коментари Харесай

НСИ отчита нарастване на песимизма в българите относно икономическата ситуация

Националният статистически институт регистрира повишаване на скептицизма в оценките и упованията на потребителите. Общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 4.9 пункта по отношение на нивото си от преди три месеца, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в селата, по този начин и в градовете.

Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца стават още по-песимистични, написа Inews. По-негативни спрямо януари са и оценките и упованията на хората по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства.

Потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца се ускоряват.

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените отзиви, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 5.4 пункта.

Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голямата част от потребителите като неподходяща за икономисване. Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за " покупка или изграждане на жилище (вила) " и за " усъвършенствания в дома " през идващите дванадесет месеца.

Изследването е част от хармонизираната стратегия на Европейския съюз за наблюдения на бизнес трендовете и наблюдаване на потребителите и е представително за популацията на 18 и повече години.

Обект на проучването са лицата на 18 и повече години, методът на асортимент - инцидентен, гнездови и симетричен на популацията по региони, в това число селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Методът на проучване е изявление - лице в лице. Анкетата съдържа стандартизирани въпроси, свързани с финансовото положение на семействата, общата икономическа обстановка в страната, инфлацията, безработицата, спестяванията, желанията за осъществяване на съществени разноски за предмети с дълготрайна приложимост и покупка на жилище или кола. Предлаганите разновидности на отговор основават опция за степенуването им от оптимистични през неутрални към песимистични. Балансът на мненията се получава като разлика сред относителните дялове на позитивните и относителните дялове на отрицателните отзиви със следната специфичност: на мощно позитивното и мощно отрицателното мнение се дава коефициент 1, а на по-умерено позитивните и по-умерено отрицателните отзиви - коефициент 0.5.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР