Националният статистически институт (НСИ) отбелязва Световния ден за защита правата

...
Националният статистически институт (НСИ) отбелязва Световния ден за защита правата
Коментари Харесай

НСИ: Българите харчат най-много за храна и безалкохолни

Националният статистически институт (НСИ) отбелязва Световния ден за отбрана правата на потребителите, като регистрира, че през 2022 година максимален дял от разноските на българите отиват за хранителни артикули и безалкохолни питиета – 35,8 на 100, следвани от разноски за жилище (17,2 на сто) и за превоз (8,9 на сто). Това заяви Национален статистически институт на интернет страницата си.

Положителен факт е, че все по-малък дял от средствата се отделят за алкохол и тютюневи произведения (4,7 на сто), акцентират от Национален статистически институт.

15 март е разгласен за Световен ден за отбрана на потребителите през 1985 година от Общото заседание на Организация на обединените нации. В България първият профилиран закон за отбрана на потребителите и разпоредбите за търговия е признат през 1999 година

Министърът на стопанската система и промишлеността в оставка Богдан Богданов по време на доклада за свършеното от държавното управление през миналите девет месеца посочи сред дилемите, които не са били изпълнени изцяло, промяната на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). В средата на декември предходната година министър Богданов свали доверие и изиска оставките на управлението на Комисията, което е назначено през септември 2022 година Решението бе взето на база възходящия брой сигнали против активността на КЗП.

От началото на годината тези сигнали са се нараснали с над 60 на 100 спрямо 2022 година и 2021 година, заяви тогава министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР