Националният синдикат на пожарникарите и спасителите Огнеборец” излиза на шествие

...
Националният синдикат на пожарникарите и спасителите Огнеборец” излиза на шествие
Коментари Харесай

Пожарникари и спасители излизат на протест

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец” излиза на шествие от 12 ч. Той ще стартира от площад " Независимост ", ще продължи до Министерство на финансите и ще завърши пред постройката на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

От НСПС " Огнеборец " възразяват против заложените параметри в плана на Закон за държавния бюджет за 2022 година, отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по приходите, като не се планува нарастване на възнагражденията на чиновниците във ведомството. Това води до поддържане на дисбаланс във възнагражденията, съпоставимо с другите структури от бранш " Сигурност”, както и до доста понижаване на покупателната дарба, като се има поради рекордната за повече от десетилетие инфлация през януари 2022 година от над 9% на годишна база и предстоящото продължаващо повишаване през тази година. На този декор в бюджета са планувани 9 млн. лева за карти за спорт за възстановяване на физическата подготовка на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Не можем да одобрим и плануваните едвам 29,78 млн. лева за финансови разноски от нужните близо 247 млн., декларират от синдиката. Те са малко над 12% от нужната сума за поддръжка и главен ремонт на немалкия сграден фонд на Министерство на вътрешните работи, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Острият недостиг на обществен разговор през последния месец сред политическото управление на Министерство на вътрешните работи и НСПС " Огнеборец”, породил неинформираност за идните промени във ведомството, както и медийните изяви на избрани политици в същата тенденция, генерираха напрежение измежду чиновниците на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на населението” и Дирекция " Национална система 112”.

Не можем с лека ръка да подминем и желанията за извеждането на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи от ведомството и прекосяването му към Министерство на здравеопазването, което основава терзания за обезпечаването на съответно лекуване и анализирането на здравния статус на чиновниците от Министерство на вътрешните работи.

Настояваме за увеличение на средствата за личен състав за нарастване на възнагражденията с 20% в плана на бюджет за Министерство на вътрешните работи за 2022 година и спомагателен запас в границите на 100 млн. лева за финансови разноски, както и внасяне на изясненост за идните структурни промени, декларират още от " Огнеборец ".
Източник: БГНЕС
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР