Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите
Коментари Харесай

Тристранният съвет обсъжда новия размер на минималната заплата на извънредно заседание 

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира изключително съвещание. Представителите на синдикатите, бизнеса и държавното управление ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари следващата година. Предвижда се той да бъде 933 лв.. 

Съгласно наредбите на Кодекса на труда, минималната заплата за страната за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Предлаганият от държавното управление размер на най-ниското заплащане, изчислен по новия механизъм, е 933 лева от 1 януари 2024 година Това е растеж от 153 лева или близо 20 % по отношение на настоящия размер от 780 лева

Работодателските организации са срещу новия механизъм за установяване на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса упорстват той да бъде анулиран. Те считат, че новият размер не подхожда на икономическите действителности и че ще сложи в усложнение част от българския бизнес, изключително дребните и микропредприятията в по-изостаналите региони на страната.

С измененията в Кодекса на труда се планува категорично задължението в трудовия контракт да се дефинира мястото на работата от дистанции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР