Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно заседание, за да

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно заседание, за да
Коментари Харесай

Васил Велев: Това, което досега е на масата, не стопира инфлацията. В момента се прави разхищение на средства и стопиране на икономиката

Националният съвет за тристранно съдействие организира изключително съвещание, с цел да разиска пакета от антикризисните ограничения, препоръчан от Министерски съвет. За 11 ограничения се сплотиха ръководещите, като се планува те да влязат в действие с актуализацията на бюджета от 1 юли.

" Най-важният проблем, който би следвало да решат тези ограничения, е стопиране на инфлацията. Това, което до момента е на масата, не го прави. Проектът за решение на КЕВР за идващия ценови интервал значително изземва опциите за това деяние ", уточни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на " България заран ".

Според икономиста се прави неприемливо кръстосано субсидиране за парното и цените за бита, с което се източват 2,5 милиарда лева от Фонда за сигурност на електроенергийната система и към 1 милиарда лева от АЕЦ " Козлодуй " и НЕК. " Работещите хора ще платят парното на софиянци. 1 милиарда лева се отделят за това.

Купуваме скъпа газ, само че за сметка на това вършим кръстосано субсидиране. 1/5 от българите се отопляват с парно. А на останалите по какъв начин оказваме помощ? ", попита Велев. Имаме два пъти по-голяма инфлация от средноевропейската. На годишна база за вътрешния пазар инфлацията е 49,8%, а за външния - 26%, посочи още той.

Икономистът Юлиян Войнов сподели пред Bulgaria ON AIR, че инфлацията сега е обвързвана с фискалните тласъци по време на коронакризата. Огромните фискални тласъци в Съединени американски щати са причина нарастването на инфлацията там да се трансферира и в Европейски Съюз, счита той.

" Станахме жертви на геостратегическата политика на Русия, обвързвана с доставките на газ. България е догонваща стопанска система - постоянно сме имали инфлационно ниво по-високо от междинното за Европа ", съобщи Войнов. Той бе безапелационен - наливането на паричен запас не води до понижаване на цените, а до повишение на потреблението, което се показва в повишение на цените. И добави, че е най-добре ограниченията да бъдат таргетирани.

Според Велев сега се прави разхищаване на средства и стопиране на стопанската система. " Развитието ни не е догонващо, а изоставащо. Ние сме в последната четвъртина по напредък на Брутният вътрешен продукт. Това е, тъй като нямаме конкурентни цени на енергоносителите ", акцентира той.

Войнов изрази мнение и за нулевата Данък добавена стойност ставка на хляба. " Влиянието върху цената на избрани артикули и услуги не взема решение съвсем никакви проблеми. Да не приказваме, че цените не се понижават въобще. Хората, които използват малко тези артикули, ще продължат да го вършат ", съобщи той.

Икономистът счита, че, в случай че се цели подкрепяне на хората, които имат най-голяма потребност, то би трябвало наложително ограниченията да бъдат таргетирани и да минават през данните от Национална агенция за приходите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР