Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес,

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание днес,
Коментари Харесай

НСТС се събира: Властта и бизнесът обсъждат линията на бедност, работното време, отпуските и помощите

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще организира съвещание през днешния ден, от 10.30 ч. в Министерския съвет. На него ще бъде прегледан план на разпореждане за установяване размера на линията на беднотия за страната за 2023 година

Линията на беднотия в България да бъде 504 лв. през 2023 година, вместо досегашните 413 лв. – това планува плана на държавното разпореждане, което ще бъде обсъждано.

Социалните сътрудници ще разискват и по промени в две наредби – за работното време, почивките и отпуските, и за компенсациите и помощите от държавното публично обезпечаване.

Официалната линия на беднотия се дефинира по специфична методика, като след многократни промени в нея се употребяват данните от проучването на Евростат „ Статистика на приходите и изискванията на живот “ за миналата година.

Предложената от държавното управление стойност от 504 лв. за 2023 година компенсира изоставането на националната линия на беднотия по отношение на това проучване, се показва в претекстовете на общественото министерство. Нарастването е с 22 % или 91 лв. по отношение на сегашната и това е най-големият растеж за последните 10 години.

От КНСБ към този момент оповестиха, че не са съгласни с плана и желаят линията на беднотия за следващата година да бъде 541 лв..

Синдикалистите упорстват да има промени в методиката, като главният им мотив е обвързван с искане за корекции в нея поради високата инфлация и енергийната беднотия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР