Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие
Коментари Харесай

Тристранката: Без преизчисляване на пенсиите


Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие за преизчисляването на пенсиите, препоръчани от Корнелия Нинова и група народни представители от Българска социалистическа партия.

Социалното министерство не поддържа предлагането, тъй като ще се получи по този начин, че тези, които са работили на минимална работна заплата, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се. Според зам.-министъра проф. Емил Мингов, нужните спомагателни средства над плануваните се чака да бъдат за 2023 година – 54,7 млн. лева, за 2024 година – 339,3 млн. лева, за 2025 година – 925,4 млн. лева и сегашният способ е за предпочитане пред несигурният. Бившият обществен министър Георги Гьоков обаче уточни, че в България няма съответни ограничения по отношение на пенсиите - нито като заплащане, нито като заместващ приход.

Отхвърлен беше и проектозакона за обещененията за майчинство. " От позиция на това, което в България имаме като публично обезпечаване във връзка с майчинството, страната ние направила прекалено много, в сравнение с други страни ", съобщи проф. Мингов. Според него това не способства за опазване на майките на работните места и това е регистрирано в доста западни законодателства, уточни той и мнението на МТСП е, че правилото при установяване на компенсацията следва да се резервира.

От Министерството на финансите също не поддържат оферти законопроект, като претекстовете съответстват с тези на МТСП. От Националния статистически институт (НСИ) показаха, че спомагателните средства ще бъдат в размер на 82 милиона лв..

Георги Гьоков се възмути, че на всичко се гледа от политическа позиция. „ Всички хора се стичат в София за по-голяма работна заплата, в това време в София няма детски градини и ясли. Всички приказваме за демография, но единствено приказваме. Някой може ли да ми каже една мярка, подхваната в България през последните 10 години, която да е действителна в поддръжка на демографията “, обърна се Гьоков към вицепремиера Лазар Лазаров.

Тристранният съвет не утвърди и Законопроектът, обвързван с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители от Движение за права и свободи, който планува постоянната наборна военна работа да се зачита за автентичен стаж.

" Министерството на труда и обществената политика не поддържа законопроекта ", сподели Лазаров. Според Министерството на финансите вносителят на пхредложението не е направил оценка на взаимоотношението, т.е. какъв брой ще коства това на страната.

Националният съвет за тристранно съдействие не съумя да реализира единодушие за измененията в Кодекса на труда. От Българската стопанска камара (БСК) дефинираха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители за повишението на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. като " бъдеща предизборна акция ".

Становището на Министерството на труда и обществената политика е, че размерът на минималната работна заплата е най-малкият аршин, който би трябвало да бъде следван, и че измененията в законодателството следва да се открият в процедура дружно със обществените сътрудници. Министерството на финансите също не поддържа законопроекта, тъй като той навежда на мисълта, че това е един чисто административен метод.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР