Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложените
Коментари Харесай

Тристранният съвет не прие промените в Наредбата за медицинската експертиза

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие по препоръчаните от Министерството на здравеопазването промени в Наредбата за здравната експертиза.


Промените плануват съпътстващите болести да се вземат поради по-лесно от настоящата разпоредба. В момента при определянето на експертното решение се взема поради единствено главното заболяване. Само в случай че то носи най-малко 80 %, а сборът на съпътстващите - най-малко 50%, на хората се дават и спомагателни 20%. Министерството предлага хората да получават 20% за съпътстващите, в случай че най-малко две от болесттите са над 50 %.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев уточни, че съгласно разбора на ведомството в настоящата разпоредба има разпореждания, които работят против хората с увреждания, в това число - и против децата с увреждания. Крайната оценка на увреждането не дава отговор на действителното здравословно положение и не дава и нужните права на хората, съответстващи на здравословното им положение.

От " Подкрепа " упорстват предлагането за 20 % да важи единствено за една диагноза с 50 и над 50 на 100 нетрудоспособност. Според работодателите е нужна радикална смяна за оценка на функционалността на хората с увреждания.

Промените бяха подкрепени от КРИБ, а от КНСБ обявиха, че дават право на държавното управление да поеме своята отговорност за измененията, доколкото то ги прави в отговор на настояванията на хората с увреждания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР