Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението
Коментари Харесай

Тристранката не се споразумя за минималната заплата

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единодушие по предлагането минималната работна заплата за страната да стане 650 лева от 1 януари следващата година.

Представителите на работодателите още веднъж настояха за заледяване на минималната работна заплата до приемането на механизъм за нейното установяване. На противното мнение бяха представителите на синдикатите – КНСБ и КТ „ Подкрепа “, които поддържаха държавното предложение за нарастване на МРЗ и отхвърлиха аргумента за връзка сред равнището на минималната заплата и равнището на безработицата.

Тристранката разиска и плана на Постановление на Министерския съвет за отплата от 24 лева./ден на заетите в неплатен отпуск в предприятия, спрели активност със заповед на държавен орган. Предвижда се за погашение на обезщетенията да аплайват служащи и чиновници в неплатен отпуск по отношение на наложени от страната ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, като лицата имат право на отплата за не повече от 60 дни.  Очаква се над 32 500 души да получат такива обезщетения , като средствата за изплащането им ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " посредством финансовия механизъм REACT-EU, а избраният бюджет за това е 50 млн. лева. 

Членовете на съвета кардинално поддържаха плана на разпореждане, само че показаха голям брой забележки и оферти. Един от поставените проблеми бе, че компенсацията е в режим " де минимис ", което я прави неизгодна за доста работодатели и слага под въпрос ефикасното прилагане на мярката. Друг проблем е условието за опазване на заетостта на служащите, получавали компенсацията. Според КНСБ, обезщетенията не би трябвало да са обект на разпореждане, а са нужни промени в законодателството. Например, съгласно Кодекса на труда (КТ) 100% от възнаграждението на служащия се дължи от работодателя при положение на затваряне. В тази връзка, от синдиката оферират да се направи смяна в Кодекса на труда , която да задължи страната да компенсира, когато предприятието е затворено по нейно разпореждане. 

" Поради спецификата на работата на нощните заведения, огромна част от заетите в тях са на 4-часов работен ден , което значи, че компенсацията за тях ще е в размер на 220 лева, което е извънредно незадоволително. Стои и въпросът какво се случва със самоосигуряващите се лица – защита, музиканти и други, които са свързани с развлекателната част на нощните заведения. Също по този начин, при определянето на секторите в обсега на постановлението би трябвало да се има поради, че другите типове заведения (нощни питейни заведения, клубове и пр.) са категоризирани/регистрирани по друг метод, т.е. не са под един и същи код на икономическа активност и има огромна заплаха част от тях да останат отвън обсега на постановлението. В тази връзка, целесъобразно е да се включат други критерии (освен кода на икономическа дейност) при определянето на предприятията, попадащи в обсега на постановланието (например, нулев оборот за времето след заповедта на МЗ) ", означи зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. Според нея е значимо мярката да продължи да работи и след 1 януари 2020 година, както планува плана на разпореждане.

От своя страна, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева благодари за поддръжката и забележките. " С огромна част от тях съм съгласна, само че имаме редица ограничавания, с които би трябвало да се съобразим ", акцентира Сачева. Тя осведоми, че в развой на подготовка е нов нормативен акт, който да окрупни до момента настоящите ограничения за опазване на заетостта , в това число и обсъжданото Постановление на Министерския съвет, което до края на ноември ще бъде показано за разискване на обществените сътрудници , а Целта му е всички подкрепящи заетостта ограничения да бъдат обединени в едно общо разпореждане, в действие от 1 януари 2021 година Така, съгласно министър Сачева, ще се облекчи работата на Агенцията по заетостта, което ще докара до ускорение на процедурите по обработка на заявките. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР