Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно съгласие за

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно съгласие за
Коментари Харесай

Тристранният съвет не постигна съгласие за линията на бедност и ДДС-то за ресторантите

Националният съвет за тристранно съдействие не реализира цялостно единодушие за размера на линията на беднотия през 2024 година, както и за пакета промени в четири от шест данъчни закона, по които има разнопосочни отзиви от синдикати и работодатели.

Заседанието се председателстваше от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, а в края му пристигна и финансовият министър Асен Василев. Той даде поръчка, че пакетът данъчни промени ще влезе в Народното събрание на 6 ноември.

КНСБ не поддържа предлаганатa от държавното управление линия на беднотия от 526 лв. за 2024 година, което е с 22 лв. или 4.4% повече спрямо тази година. Една пета от българите са под линията на беднотия. Според КНСБ тя би трябвало да е 646 лева С този индикатор са обвързани помощите за хора с увреждания, само че и към този момент всички обществени помощи. Средствата за хората с увреждания за следващата година ще се усилят на 661 млн. лева, спрямо 633 млн. лева през тази година.

Правителството предлага и да се вкара предел на същественост, при който подателят на сигнал за данъчна машинация, да може да получи част от събраната сума като премия. Финансовият министър стимулира концепцията с това, че постоянно подателят на сигнал за данъчна машинация в голям размер е човек, който работи във компанията - извършител. Подаването на сигнала обаче би го оставило без работа и даже може да заплаши живота му, разяснява Василев.

Един от основните въпроси остава Данък добавена стойност ставката за ресторантьорите - дали да остане 9%, или каквото е предлагането на държавното управление да се върне на 20%. С предлаганите промени се резервира нулевата ставка за производителите и търговците на самун и брашно доникъде на идната година.

С промени в Закона за налог върху приходите на физическите лица се уголемява обсегът на термина " трудово заплащане ", което също буди терзание измежду обществените сътрудници - претекстът на правителстото е, че по този начин ще се оправят със скритите трудови контракти, при които в хазната не се внасят всички осигуровки и така нататък, която ще докара до доста повишение на налозите и осигуровките върху гражданските контракти.

Дава се и опция, в случай че не се издаде касова записка, човек да не заплати сметката си.

След разглеждане на измененията от Тристранния съвет, те ще се входират в Министерския съвет и Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР