Националният съвет за хората с увреждания подкрепи проект за промени

...
Националният съвет за хората с увреждания подкрепи проект за промени
Коментари Харесай

Одобриха промени в наредбата за медицинските изделия за хората с увреждания

Националният съвет за хората с увреждания поддържа план за промени в Наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицински произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат от страната или от бюджета на лечебните заведения , оповестиха от Министерство на труда и обществената политика /МТСП/.

Основната цел на промените е да се уточняват процедурите по актуализиране на листата на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания, което ще способства за това те да имат достъп до нужната им поддръжка, както и да се усъвършенства методът за установяване на стойностите, до която съответните произведения ще се заплащат.

Това беше първото съвещание на новия състав на Съвета , чийто ръководител е вицепремиерът Мария Габриел. В консултативния орган вземат участие представители на страната, национално представителните организации на и за хората с увреждания, синдикатите, работодателите и Националното съдружие на общините в Република България. В съвещанието участваха министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова и министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

„ Гарантирането на обществените права на хората с увреждания за възстановяване качеството на техния живот и предварителна защита от общественото изключване е измежду целите на Министерството на труда и обществената политика ”, сподели министър Шалапатова при откриването на съвещанието. Тя уточни, че министерството приготвя цялостна идея за развиването на политиката на хората с увреждания .

„ Работим за смяна на модела на здравната експертиза. Фокусът ни е ориентиран и към усъвършенстването на политиката, обвързвана с трудовата претовареност на хората с увреждания “ , добави министър Шалапатова.

По време на съвещанието беше утвърден Отчет за активността на Националния съвет за хората с увреждания за 2022 година и отчет за резултатите от активността на национално представителните организации на и за хората с увреждания за предходната година с обезпечената им от държавния бюджет дотация .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР