Националният съвет по онкология е създаден със заповед на министъра

...
Националният съвет по онкология е създаден със заповед на министъра
Коментари Харесай

МЗ прати писмо до БЛС за Съвета по онкология, според лекарите отговори в него няма

Националният съвет по онкология е основан със заповед на министъра с оглед слагането на предварителната защита и профилактиката на онкологичните болести във фокуса на националните стратегически документи в дълготраен проект, защото националната статистика през последните години демонстрира, че онкологичните болести са втората причина за умиранията в страната.

Това показват от Министерството на здравеопазването (МЗ) в отговор на за основаването на подобен съвет без присъединяване на съсловната организация на лекарите.

„ Предвид комплексния и интердисциплинарен темперамент на онкологичните болести, в условия на оперативна автономия, министърът на опазването на здравето е присъединил в състава на Националния съвет по онкология експерти, които са членове на експертните препоръки, както и на националните лекарски бордове към Българския лекарски съюз. Трябва да се подчертае, че една четвърт от членовете на Националния съвет по онкология са и членове на националните лекарски бордове към съсловната организация на лекарите “, се споделя още в отговора до БЛС.

От Министерство на здравеопазването означават още, че в признатия Национален проект за битка с рака в Република България 2027 е планувано Министерският съвет да реализира цялостната съгласуваност и ръководство на дейностите по осъществяване на проекта като част от стратегическите документи за реализация на националната здравна политика във връзка с онкологичните болести. „ Отговорностите на Министерството на здравеопазването също са избрани в проекта и се свеждат до: отговорност за реализацията на ограниченията, заложени в плана; оценка на въздействието на политиките от други браншове върху плана; следене отражението на решенията в другите браншове върху проекта “, написа в отговора.

От своя страна от БЛС декларират, че Министерство на здравеопазването не е дало отговор на нито един от въпросите на съсловната организация във връзка със Съвета, заложени в писмото им.

Припомняме, Лекарският съюз настоя да получи отговори на въпросите по какъв начин е взето решението за основаването на Съвета, кои са членовете му и на какъв принцип са подбрани, както и за какво е отстранен експертният лекарски ръб по здравна онкология към БЛС и дали се планува частна конструкция да управлява осъществяването на Националния проект за битка с рака.

С писмото на Министерство на здравеопазването до БЛС можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР