Националният рекордьор на 200 и 400 м св. стил Йордан

...
Националният рекордьор на 200 и 400 м св. стил Йордан
Коментари Харесай

Топталантът в плуването Йордан Янчев: Пчела ме отказа от футбола

Националният рекордьор на 200 и 400 м св. жанр Йордан Янчев е гонил топката, преди да влезе в басейна за пръв път. Пчела предрешава бъдещето на момчето от Сандански. Години след срещата с насекомото той към този момент гледа към олимпийските игри в Токио.

" Започнах да упражнявам футбол, само че още на първия ден ме ужили пчела - описа Йордан Янчев. - След това отидох на карате. И там изкарах един ден, тъй като получих херния и се отхвърлих. Чак след това отидох до басейна. Бях на шест-седем години. Постепенно се възпламених. Започнах да спечелвам всички медали по надпреварите. Но в един миг другите се развиха, а аз си останах същият. Тогава паднаха резултатите. Мислех даже да се откажа, тъй като не се получаваше. Ала когато се класирах за първото международно състезание при юношите, разбрах, че тук е моето място. "

Преди десетина дни Янчев счупи два от националните върха на шампионата за младежи “Мултинейшън " в Швейцария. Той стана първият българин, който е плувал 200 м св. жанр под 1:49,65 мин. 18-годишният национал смъкна над две секунди от своето върхово достижение на 400 м и закова новия най-бърз резултат на 3:51,11 мин.

" Очаквах тези достижения, само че мога и по-добре, тъй като не бях във върхова форма - описа Йордан Янчев пред " България Днес ". - Голямата ми цел е европейското състезание за юноши през юли. Ще се опитам да покрия и " А " норматив за олимпиадата. Вече имам реализирани резултати за международното състезание при мъжете, само че с моя треньор ще решим дали да участваме. "

Младият плувец учи в спортното школо на Сандански. Режимът е доста претрупан с две тренировки дневно от по два часа, а сред тях занимания на чина.

Янчев се готви при наставника Божидар Граматиков. Техният тандем е доста сполучлив и към този момент дава прелестни резултати. Данчо е прочут със своята мощност на загребване. Това е повода да избере свободния жанр.

" При мен плуването е малко по-различно, тъй като употребявам главно ръце. Още от дребен съм доста бърз с тях. Затова се специализирах към свободния жанр - прибавя Янчев. - Харесвам и съчетаното плуване, само че по-рядко го упражнявам на надпревари. "

Янчев е част от невероятната генерация, водена от Антъни Иванов, която стартира да троши връх след връх.

" Плуването в България се разви. Имаме доста прогресиращи момчета. Преди на международно състезание са ходели по двама-трима. Сега за пръв път ще има осем национали с нормативи - споделя Янчев. - Много желая да се развия. Целта ми е да отпътува да изучавам в Съединени американски щати, където има още по-добри условия. "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР