Националният осигурителен институт ще преизчислява служебно личните пенсии за трудова

...
Националният осигурителен институт ще преизчислява служебно личните пенсии за трудова
Коментари Харесай

НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери

Националният застрахователен институт ще преизчислява служебно персоналните пенсии за трудова активност на хората, които са придобили застрахователен стаж след пенсионирането си, заяви държавната пресслужба.

За задачата работещите пенсионери ще би трябвало да подадат еднократно заявление за годишно преизчисляване, а не всяка година да декларират това, както е сега.

Това плануват утвърдени от държавното управление промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се облекчава административната тежест за жителите.

Промените са по отношение на промените в Административнопроцесуалния кодекс, с които се регламентира електронният продан на документи сред жителите и администрацията по реда на Закона за електронното ръководство. С тях се планува опция за електронно връчване на разпорежданията, свързани с пенсиите на лицата.

С признатите промени подзаконовата нормативна уредба се синхронизира и с промените в наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, както и с новия Закон за платежните услуги и платежните системи и издадената на съображение на този закон Наредба № 3 на Българска народна банка от 18 април 2018 година за изискванията и реда за разкриване на платежни сметки, за осъществяване на платежни интервенции и за потребление на платежни принадлежности.

В резултат от измененията хората ще могат да показват сметки за погашение на отпуснатите им пенсии освен в банки, само че и в други лицензирани от Българска народна банка снабдители на платежни услуги, както и в клонове на снабдители на платежни услуги, осъществяващи активност на територията на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР