Националният осигурителен институт (НОИ) въвежда нови образци за изплащане на

...
Националният осигурителен институт (НОИ) въвежда нови образци за изплащане на
Коментари Харесай

Въвеждат нови образци за майчинство и болнични

Националният застрахователен институт (НОИ) вкарва нови мостри за погашение на болнични и майчинство.

Решението идва в резултат на влезлите в действие от 1 юли промени и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО).

След тези промени излиза наяве, че от 1 юли 2018 година правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за интервал от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това оповестява Национален осигурителен институт на интернет страницата си.

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не употребяват отпуск или пресечен неговото прилагане, ще получават 50% от полагащото се обезщетение след приключването на 90-дневния период, който започва, след деня на предаване на детето за осиновяване.

На интернет страницата на Национален осигурителен институт в рубриката "За потребителя ", подрубрики "Формуляри ", "Формуляри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство " ще се разгласяват одобрените нови мостри на заявления-декларации и удостоверения за погашение на паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване.

До 15 юли включително в Национален осигурителен институт ще се одобряват старите мостри на удостоверения за погашение на парични компенсации, отнасящи се за интервали преди 1 юли 2018 година

От 16 до 18 юли ще бъде прекратено приемането на удостоверения заради актуализирането на програмните артикули и системи. След тази дата ще се одобряват единствено новите мостри на Приложения 9, 10 и 11 към НПОПДОО.

Изискванията към структурата, формата, употребяваните списъки и контрола на подаваните данни по новите мостри са оповестени в рубриката "Е-услуги ", подрубрики "За разработчици на програмен продукт ", "Електронен продан на данни за погашение на парични компенсации от ДОО ".

Няма смяна в реда и метода на пресмятане и погашение на паричните компенсации и помощи от Държавното публично обезпечаване , както и в периода за подаване на документите , се показва в известието.

Вижте още:

Зам.-министър: В половината Европейски Съюз първите 3 дни болничен не се заплащат

Каролев: Първия ден от болничния въобще да не се заплаща

Експерт: Ще накажем същинските заболели, а не подправените

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР