Националният осигурителен институт (НОИ) ще прати на евтин санаториум около

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще прати на евтин санаториум около
Коментари Харесай

НОИ осигурява евтин санаториум за 45 000 българи

Националният застрахователен институт (НОИ) ще прати на на ниска цена санаториум към 45 000 работещи през тази година, като осъществяването на програмата за профилактика и рехабилитация стартира в края на м. март.

Средствата за 2019 година са в размер на 20 103 061 лева Тези пари покриват 10-дневната рехабилитация на работещите с разнообразни болести. Безплатни са нощувките, дава се и частична помощ за храна в размер на 7.00 лева за всеки ден от престоя.

Всяко лице за сметка на бюджета на Държавното публично обезпечаване има право да употребява и до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден.

Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 51 заведения, реализатори на програмата, прецизират от Национален осигурителен институт. Най-атрактивни са офертите от базите на ВМА в Банкя и Хисаря, където доплащането дневно е единствено 2 и 3 лв..

В Хисаря е уместно за хора с артрози, артрити, дископатии, дискови хернии, болест на Бехтерев, контузии, невралгии, радикулити, плексити, неврити, камъни в бъбреците или след разбиването им с литотрипсия, нефрози, уретрити и простатити.

В Банкя пък с изключение на болести на опорно-двигателния уред и периферната нервна система се лекуват и пациенти с хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушавания, кардиомиопатии и хора след байпас или слагане на стент.

В санаториумите, които са част от " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация – Национален комплекс “, доплащането е 15 лв. дневно, няма туристическа такса, само че желаят и сред 20 и 30 лв. за резервация.

В " Св. Мина “ във Вършец оказват помощ на хора с детска церебрална парализа, невроза, мигрена, множествена склероза, мускулна дистрофия, Паркинсон, както и с черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни контузии.

В Нареченски бани е най-подходящо за пациенти с неврози и проблеми с централната нервна система, диабет, остеопороза и сърдечно-съдови болести.

Кюстендил и Поморие пък са известни с профилактиката на гинекологични и андрологични проблеми, в това число и стерилитет, а в Овча Могила оказват помощ на пациенти с подагра, затлъстяване, диабет, както и проблеми с опорно-двигателния уред и периферната нервна система.

Във Велинград може да си резервира отмора всеки работещ, който страда от заболявания на дихателната систима като ХОББ, астма, след прекарана пневмония, синуити и трахеити.

Най-голямо е доплащането в хотелите на " Профилактика, рехабилитация и отдих " ЕАД, където дневно пациентите би трябвало да извадят спомагателни от 15 до 18 лв., 30 лв. за резервация, плюс туристическа такса.

Право на парична помощ за профилактика имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за интервал от шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Заболяването им би трябвало да е диагностично конкретизирано и лекуващият им доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Право да употребяват програмата имат и лицата, получаващи персонална пенсия за неработоспособност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изминал и лекуващият доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация към интервала на прилагане на паричната помощ.

Всички, които желаят да се възползват от програмата за рехабилитация, наложително би трябвало да имат направление от джипито или лекуващия доктор, като то би трябвало да е издадено до 30 дни преди постъпването в санаториум.

Подробности за изискванията за прилагане на програмата, изпълнителите на активността, нужните документи и болесттите, за които се организира профилактика и рехабилитация, са оповестени на уеб страницата на Национален осигурителен институт в рубриката " Обезщетения " – “Профилактика и рехабилитация ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР