Националният осигурителен институт (НОИ) ще направи всичко възможно пенсионерите да

...
Националният осигурителен институт (НОИ) ще направи всичко възможно пенсионерите да
Коментари Харесай

Ще получат ли пенсионерите увеличението на пенсиите си от юли

Националният застрахователен институт (НОИ) ще направи всичко допустимо пенсионерите да получат нарастването на пенсиите си сред 7 и 20 юли, когато е нормалният интервал за тяхното погашение.

Ако това не се случи, всички пенсионери ще бъдат обезщетени по-късно през юли или през август и разликата до по-високия размер ще им бъде изплатена. Това сподели министърът на труда и обществената политика в оставка Георги Гьоков в изявление за " Евронюз България ", представен от пресцентъра на общественото министерство.

Той изясни, че с цел да се случат плануваните нараствания на пенсиите, актуализацията на държавния бюджет би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание. 

Вчера Народното събрание дефинитивно одобри промени в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2022 година, с които се регламентира, че от 1 юли всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември, ще се покачат с 10%.

Към техния повишен размер ще бъдат добавени и така наречен коронавирус добавки от 60 лева, както и самостоятелните суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021 година и прихода от пенсия през януари 2022 година Добавките от 60 лева ще се включат в размера и на пенсиите за трудова активност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 година, както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, плануват промените.    

Министър Гьоков разяснява и опциите за нарастване на минималната работна заплата.

Минималната пенсия става 467 лв.

„ Много мощно настоявах минималната работна заплата да се увеличи още един път през 2022 година Основният мотив на Министерството на финансите против това беше, че повторното нарастване през една и съща година ще докара до непредвидимост и ще затрудни планирането на разноските на работодателите “, изясни той. 

„ Министерството на труда и обществената политика е създало механизъм за осъвременяване на минималната заплата, който е в сходство с европейската инструкция за съответни минимални заплати в страните-членки на Европейски Съюз. Там е записано, че минималната заплата би трябвало да е към 50% от междинната заплата. Това ще наложи от началото на 2023 година доста сериозен скок на минималната заплата поради инфлацията и увеличението на приходите в България. Личната ми прогноза е, че нейната стойност би трябвало да надвиши 800 лева след 1 януари 2023 година “, сподели още Георги Гьоков. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР