Националният оперативен щаб към МВР, който пое вследствие на войната,

...
Националният оперативен щаб към МВР, който пое вследствие на войната,
Коментари Харесай

Кризата с украинските бежанци цикли на преместване и изхранване

Националният действен щаб към Министерство на вътрешните работи, който пое в резултат на войната, заяви, че се събира информация за нуждаещите се и по какъв начин да бъдат подкрепени и измежду тях няма искащи да стартират работа.

Това стана ясно по време на съвещанието на Комисията по правата на индивида в Народното събрание, където на чуване през днешния ден бяха поканени всички представители на институции, заети с украинската рецесия.

От доклада на Щаба стана ясно, че сега тече анкета измежду бежанците в какви групи да бъдат разпределени съгласно потребностите им.

По стратегия " Солидарност " средствата стоят, само че искащи да стартират работа няма. Установено е, че огромна част са майки с деца и децата би трябвало да се настанят в градини, с цел да отидат майките на работа. За училищата зам.-министър в МОН Мария Гайдарова посочи, че тече образование на български език и интеграция в учебните заведения.

Константин Ботев, специалист в дирекция " Туристическа политика " към Министерство на туризма, регистрира, че не дава отговор за рецесията, а единствено управлява програмата за погашение на нощувки в хотелите и изплаща средствата.

183 млн.лв. в 11 заплащания са направени през целия интервал от началото на рецесията , като на уеб страницата на министерството има лист с всички хотели, настанявали украинци. 133 млн. лв. от тях по български и европейски стратегии, а за останалите 50 млн. лева - не стана ясно, нито пък на въпрос в комисията.

Изцяло са изплатени средствата на хотели по първата стратегия, стартира погашение по втората. Заради блокажи по уеб страницата има механически аргументи за бавене на заплащанията - неточност на дати, прибързано напуснали жители, раждане и други. Все още не е наложена възбрана за изхранване на бежанците.

Калина Константинова (ПП), някогашен министър, работещ в програмата, подлага на критика, че това са слаби дейности, сравнявайки, че тя е провела 9 срещи, а в този момент следва едвам втора среща на управляващите с украинските представителства. " Самотек по украинската рецесия и вълната украински бежанци ", дефинира тя.
 Местим украинските бежанци от хотелите в държавни бази
Местим украинските бежанци от хотелите в държавни бази

До този миг са изплатени 523 млн.лв., 200 млн.лв. от тях са за сметка на бюджета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР