Националният омбудсман Мая Манолова осъди Топлофикация София ЕАД за отказа

...
Националният омбудсман Мая Манолова осъди Топлофикация София ЕАД за отказа
Коментари Харесай

Омбудсманът осъди Топлофикация София“ за юристконсултските хонорари

Националният омбудсман Мая Манолова осъди " Топлофикация София " ЕАД за отхвърли на изпълнителния шеф на сдружението да даде информация по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), оповестиха от администрацията на омбудсмана.

Решението с № 1149 от 25 февруари 2019 година на Административен съд София -град е дефинитивно и не предстои на обжалване .
 Заради непосочен адрес от „ Топлофикация “ не давали информация на Манолова
Заради непосочен адрес от „ Топлофикация “ не давали информация на Манолова

Дружеството дава публични услуги и е длъжно да се регистрира, счита омбудсманът

Съдебният развой на омбудсмана с " Топлофикация София " продължи близо три години. През този период управлението на общинското сдружение отхвърляше да даде информация защо са изхарчени събраните през 2015 година юрисконсултски хонорари за близо 15 млн. лв.. Тези милиони левове са по каузи против 21 хиляди столичани . В тези производства сдружението е поскало най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор и 300 лв. по исково произвеждане .

Административният съд на София анулира отхвърли на " Топлофикация-София " и изпрати преписката на изпълнителния шеф за даване на информацията, категорично и изчерпателно посочена в заявката на омбудсмана.

През 2018 година съдът анулира " безмълвния отвод " на изпълнителния шеф на " Топлофикация София " ЕАД. Тогава преписката бе върната за изговаряне, само че тогавашния изпълнителен шеф още веднъж отхвърли да даде желаната социална информация.
 Снимка 409148
Припомняме, на 7 октомври 2016 година публичният бранител изиска отговор на 10 въпроса по Закона за достъп до социална информация. Омбудсманът не получи в границите на 14-дневния период категорично решение според законовите условия . Тогава от " Топлофикация София " ЕАД показаха документално мнение. В него се твърдеше, че желаната информация не е публично значима.
 Снимка 409149
Източник:
 От
От " Топлофикация София " твърдят, че не дължали информация на обществото

От общинското сдружение не споделят къде са отишли 10-15 млн. лв.

В жалбата си до Административния съд Мая Манолова акцентира, че " топлофикационното сдружение е в кръга на задължените субекти според ЗДОИ, защото съставлява публичноправна организация по смисъла на закона ".

Манолова, която е и правист, е безапелационна, че " желаната информация е " социална " по смисъла на Закона. В претекстовете й пред съда тя посочи, че не са спазени условията за форма на отхвърли . Исканата информация не съдържа комерсиална загадка и налице е надделяващ публичен интерес.
 Манолова:
Манолова: " Топлофикация " събира 15 млн. лева с каузи за стотинки

Дружеството заплаща големи суми на адвокатски адвокатски фирми

Припомняме, по време на правосъдната сага от Конституционния съд отхвърлиха настояването за противоконституционност на разпореждания в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Това са така наречен " юрисконсултски хонорари ", които " Топлофикация " прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от Комисията за енергийно и водно контролиране ( КЕВР).
 Снимка 409150
Източник:

С решението на Административния съд се анулира решението с №М-1088/19.11.2018г. на изпълнителния шеф на компанията . От съда изпращат кореспонденция до шефа на " Топлофикация-София " за ново изговаряне и даване на книжен притежател на информацията, която е категорично и изчерпателно посочена в т.1 - т.10 от Заявление с рег. №М-1088/ /07.10.2016 година Срокът за осъществяване на решението на съда е 14-дневен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР